TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Lucruri transparente PO-VLN-LUCRUT-09-N-001
Lucruri transparente
Vezi
galerie

Lucruri transparente

de Vladimir Nabokov

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #204110

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Penultimul roman (1972) al lui Nabokov este dedicat, o data in plus, puterii evocatoare a memoriei. „Lucrurile transparente” la care se refera titlul sint, de fapt, oglinzi ale trecutului, mai mult decit ferestre spre acesta, caci ceea ce cauta eroul romanului, „Hugh , un tip nu prea rafinat din punct de vedere sentimental si nici un Personaj foarte bun”, este doar o iluzorie epifanie. Centrata in jurul a patru calatorii, toate avind efecte dramatice, ale protagonistului din America sa natala in Elvetia, actiunea romanului, cu amestecul de intriga politista si un aparent interes pentru senzational cunoscute din alte carti ale lui Nabokov, este doar un pretext pentru o tesatura densa de aluzii literare si culturale, polemici deghizate si acrobatii lingvistice.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Vladimir Nabokov

Traducător: Anca Gabriela Sîrbu

Data apariției: 2009

Titlu original: Transparent Things

ISBN: 978-973-46-1459-2

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 176

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: exil, identitate

 

Opinii editoriale

"Daca in Ada sau ardoarea fiecare fraza era un montagne russe de-sine-statator, in romanul recent tradus de Anca-Gabriela Sirbu, scriitorul adulmeca lucrul in sine si ii dinamiteaza hotarele. N-a fost sa fie, dar il va raspindi pretutindeni. Nabokov isi tine in friu exuberanta stilistica , dar totodata e mult mai amator de scamatorii in relatia cu cititorul si cu eventualul teoretician literar. Parca poezia nabokoviana se dueleaza cu vocea auctoriala, in care nu o data isi vira coada criticul; de pilda, pentru a sublinia vreun fir al naratiunii nedezvoltat. Lucrurile transparente sint doar un pretext pentru a suprapune contur dupa contur: „pojghita subtire de realitate” anuntata la inceput e anulata de actul agresiv-real performat in vis, iar amenintarea din vis transforma salvatorul oniric intr-o victima pe bune."

noiembrie 2009, Dilemateca - Alexandra Olivotto

"Lucruri transparente, un elogiu al transparentei, al suprafetelor si al prezentului etern in roman, cum ar ice profesorul de literatura (care dubleaza orice mare scriitor): Peste tot ce este suprafata naturala se intinde o pojghita subtire de realitate si oricine isi doreste sa ramina in acum, pe acum, impreuna cu acum, sa aiba mare grija sa nu strapunga pelicula de suprafata. Altminteri, scamatorul lipsit de experienta se va trezi ca nu mai paseste pe apa, ci ca se scufunda pe verticala si ajunge drept in mijlocul pestilor umiti."

decembrie 2009, Dilemateca - Simona Sora

"Dincolo de a fi, la un prim nivel de lectura, un deliciu (asa cum o aprecia Ion Vianu), proza lui Vladimir Nabokov este, pentru un cititor ce nu se multumeste cu tihna suprafetelor atipite, una extrem de solicitanta, urzita pe o ampla retea de semnificatii si subtilitati infinite. Mereu lectorul (si mai ales cel specializat) este provocat si condamnat la o tenace veghe hermeneutica, daca doreste sa puna o oarecare ordine prin invalmaseala din abisul lumii create in text. Pentru a trece dincolo de frumusetea paginilor, cititorul trebuie sa se lupte cu acestea, sa faca apel la diverse speculatii si conexiuni de profunzime, caci problema centrala pe care o ridica scrisul lui Nabokov este tocmai aceea a suprafetelor si a transparentei."

28 octombrie 2009, Observator cultural - Dana Pîrvan Jenaru

"Lucruri transparente este poate cea mai buna carte din cite s-au scris pina acum despre facerea si desfacerea fictiunii... Iar Nabokov este intr-adevar un connaisseur, un student insatiabil al gustului pe care il au si al felului in care ajung sa fie resimtite micile evenimente mentale, cineva care poate sa vorbeasca cu tact si autoritate unice despre deliciile ametitoare si jalnicele umilinte pe care le presupune munca de a fi autor.” 

Times Literary Supplement

"Cu cît mai important devine un subiect, cu atît încetează să mă intereseze. Unele dintre cele mai rodnice preocupări ale mele sînt peticele microscopice de culoare.” 

Vladimir Nabokov

"Vladimir Nabokov scrie proză în singurul fel în care ar trebui scrisă – în extaz!” (John Updike)
„Prefer să accept un singur fel de putere: puterea artei asupra gunoaielor, triumful magiei asupra brutei.” 

Vladimir Nabokov
Vladimir Nabokov
Vladimir Nabokov
Autor

Vladimir Vladimirovici Nabokov (1899-1977) s-a născut la Sankt-Petersburg. În 19...

vezi autor