TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Numărul zero PO-UME-NUMRUZ-15-N-001
Numărul zero
Vezi
galerie

Numărul zero

de Umberto Eco

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #219737

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În anii ’90, un om de afaceri dubios strînge un grup de ziarişti pentru a pregăti un număr de probă – numărul zero – al unui cotidian dedicat mai puţin informării publicului, cât şantajului şi discreditărilor. Unul dintre redactori, cu vizibile tendinţe paranoice, se învârte printr-un Milano halucinant (în imaginaţia lui) şi reconstituie istoria celor cincizeci de ani trecuţi de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial pornind de la un plan urzit în jurul cadavrului terciuit al unui fals Mussolini. O atmosferă de conspiraţie învăluie totul, sunt invocate Operaţiunea Gladio, loja masonică Propaganda Due, asasinatul papei Ioan Paul I, lovitura de stat a lui Junio Valerio Borghese, CIA etc. Apoi, pe cea mai strâmtă şi mai rău famată străduţă din Milano, e descoperit un cadavru, iar între cei doi protagonişti – un scriitor-fantomă falit şi o jurnalistă nevoită să lucreze în presa mondenă pentru a-şi ajuta familia – se naşte o firavă poveste de dragoste.

 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Umberto Eco

Traducător: Ştefania Mincu

Data apariției: mai 2015

Titlu original: Numero zero

ISBN: 978-973-46-5377-5

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 232

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: iubire

 

Din blogul Cartepedia

Valentin Derevlean Valentin Derevlean

,,Nimic mai potrivit timpurilor noastre decât Numărul zero, cel mai recent roman scris de Umberto Eco. Spun nimic mai potrivit pentru că apetența pentru bârfă și bălăcăreală a presei noastre scrise se î......“

citește mai mult
Vlad Zver Vlad Zver

,,O mână de redactori sunt strânși de un individ dubios, angajat de un om de afaceri misterios, pentru a face un jurnal lunar în care diferite personalități să fie discreditate. Printre ei se găseşte și......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Odată cu atmosfera specifică romanelor lui Eco, Numărul zero lasă să se vadă, cu o amară eficienţă, partea întunecată a vieţii Italiei de la începutul anilor ’90. Povestea e plasată la Milano, în plin scandal Tangentopoli şi în mijlocul investigaţiilor din ancheta Mani pulite. În haosul politic provocat de această anchetă, un om de afaceri pune pe picioare un ziar gîndit să alimenteze calomnii la adresa adversarilor săi şi să-i şantajeze pe potentaţii zilei. Ziarul este o maşină de împroşcat noroi cu nimic diferită de ceea ce vedem astăzi. Acesta este cadrul în care Eco reconstruieşte, urmărind întîmplările prin care trec protagoniştii romanului, evenimentele cele mai putrede şi intrigile cele mai tulburătoare din istoria Italiei postbelice.”

Panorama

„Umberto Eco folosește anii ’90 ca pe o metaforă perfectă a vremurilor noastre. Acei ani reprezintă simptomul de netăgăduit al unei maladii grave, de a considera normal ceea ce nu e: ilegalitățile, nenorocirile, comploturile, atentatele cu bombă puse pe seama «roșiilor» cînd, în realitate, sînt gîndite de «negri», cu complicitatea lumii politice care a păstrat întotdeauna tăcerea. La rîndul lor, ziarele ar fi putut să dezmintă, să declanșeze investigații; n-au făcut-o. S-au retras în umbra, preferînd să-și plece capul în fața patronului.”

La Repubblica
Umberto Eco
Umberto Eco
Autor

Umberto Eco (1932-2016) a urmat cursurile Universității din Torino, luându-și li...

vezi autor