TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Frica • Scrisoare de la o necunoscută PO-STZ-FSDLON-16-N-001
Frica • Scrisoare de la o necunoscută
Vezi
galerie

Frica • Scrisoare de la o necunoscută

de Stefan Zweig

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #242960

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Povestirea Scrisoare de la o necunoscută a inspirat în 1948 o producţie cinematografică în regia lui Max Ophüls; filmul i-a avut în distribuţie pe Joan Fontaine, Louis Jourdan şi Mady Christians.

 

Protagonista povestirii Frica, Irene, frumoasa soţie a unui avocat prosper, găseşte viaţa plictisitoare, simte că nu-i mai aduce nimic bun, iar asta o împinge să-şi caute ocupaţii noi. Într-o zi cunoaşte un tînăr pianist cu care intră într-o relaţie ferită de indiscreţiile lumii şi îndepărtată de căldura cuminte a familiei. Legătura clandestină o ajută să se regăsească într-o altă fiinţă, îi dă speranţe noi, o face să se simtă mai vie ca niciodată… Pînă într-o zi cînd, ieşind de la iubitul ei, întîlneşte o femeie ciudată. Din acel moment neaşteptat, mica aventură salvatoare, toate planurile ascunse se topesc, iar teama se insinuează în liniştea fiecărei zile.


Neaşteptată este şi clipa cînd un scriitor de succes, personajul-cititor din Scrisoare de la o necunoscută, primeşte un plic de la o admiratoare pe care nu ţine minte s-o fi întîlnit. Parcurge lungul mesaj şi află că femeia care-i scrie şi care îl iubise în taină încă din copilărie a făcut sacrificii de neimaginat ca să-i poată fi în preajmă, că într-o bună zi, fără să-i spună nimic despre pasiunea ei, au împărţit întîi cîteva pahare de vin, apoi plăcerea unei nopţi din care după nouă luni s-a născut un copil. Povestea propriei vieţi zugrăvite de admiratoarea necunoscută se sfîrşeşte la cîţiva ani după teribila epidemie de gripă din 1918 şi culminează cu un sacrificiu pe care el, fără să ştie, fără să fi avut măcar de ales, l-a provocat.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Stefan Zweig

Traducător: Gabriella Eftimie

Data apariției: februarie 2016

Titlu original: Angst. Brief einer Unbekannten

ISBN: 978-973-46-2198-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 176

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: iubire

 

Din blogul Cartepedia

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,Volumul de față reunește două nuvele ce au ca numitor comun pasiunea ce crește ca o tumoare pe rațiunea omului, reducând-o la absurd. În Frica este relatată povestea unei tinere doamne din înalta soci......“

citește mai mult
Vlad Zver Vlad Zver

,,Zweig este înfiorător de cinic. Dincolo de limba sa mieroasă, se ascunde un cinism care te zguduie din temelii. În cele două scurte nuvele reunite în volumul de față, Zweig se scufundă din nou în tene......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Stefan Zweig aparţine şirului de maeştri ai povestirii cărora le datorează propria formare: Maupassant, Turgheniev şi Cehov… El iubeşte imperfecţiunile, aspiraţiile şi frustrările personajelor sale, bărbaţi sau femei, pe care le analizează cu afecţiune şi înţelegere.”

Paul Bailey

„Zweig a pus la punct o metodă literară și psihologică remarcabilă, pe care Frica o exemplifică fără cusur. Stralucirea și stranietatea ei lasă în mintea cititorului o impresie de neșters.”

Salman Rushdie
Stefan Zweig
Stefan Zweig
Autor

Născut în familia unui industriaș înstărit, Stefan Zweig (1881-1942) şi-a făcut...

vezi autor