TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Crimă şi pedeapsă GR-FMD-CRIMIP-12-P-001
Crimă şi pedeapsă
Vezi
galerie

Crimă şi pedeapsă

de Feodor Mihailovici Dostoievski

Titlu apărut în colecția Capodopere - Literatură universală la Gramar

Id: #226600

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Crimă și pedeapsă este un roman scris de autorul rus Fiodor Dostoevski, fiind publicat pentru prima dată în ziarul intitulat  „Mesagerul rus”, apărând în 12 numere lunare, ca mai târziu să fie publicat ca roman, fiind considerat una dintre cele mai cunoscute opere literare a tuturor timpurilor, cu influențe asupra romancierilor ce i-au urmat.

 

Romanul prezintă în prim plan drama lui Raskolnikov, un student care pune la cale uciderea și jefuirea unei bătrâne cămătare, pentru a-și rezolva problemele financiare, dar și din dorința de a-și demonstra lui însuși că este îndreptățit să o facă.

 

Etalând unele simptome de grandomanie, Raskolnikov se considera o persoană înzestrată cu calități deosebite, asemenea lui Napoleon. Ca om exatraordinar, își simte justificată decizia de a ucide, încât nu se mai include în barierele morale ale oamenilor de rând. Cu toate acestea însă, imediat după săvârșirea crimei, protagonistul se îmbolnăvește și are remușcări cu privire la acțiunile lui. Romanul portretizează realizarea treptată a infracțiunii lui Raskolnikov și dorința lui crescândă de a se confesa. Mai mult, tânărul încearcă să își protejeze sora, pe Dunia, de admiratorii acesteia, dar și dragostea lui neașteptată pentru o tânără prostituată, Sonia Marmeladova, în dorința crescândă de a scăpa de remușcări și a se mântui prin ispășire.


Romanul rus ilustrează tema obținerii salvării prin suferință , o trăsătură des întâlnită în opera lui Dostoevski, în religia creștină considerându-se că suferința are efect purificator asupra spiritului uman, acordându-i șansa mântuirii.


Unul din personajele care întruchipează aceasta temă este Sonia, care, ajutată de credință, găsește energia necesară pentru a-l călăuzi și a-l susține pe Raskolnikov, în ciuda propriei suferințe. Cu toate că pare neîndurătoare, demonstrează o structură de caracter optimistă în sfera moralității creștine.

 

Autorul rus susține ideea că mântuirea este o opțiune posibilă pentru toți oamenii, chiar și pentru cei cu păcate grave. Devenit conștient de acest fapt, Raskolnikov își mărturisește fapta și așteaptă ispășirea. Sonia, cu sprijinul dragostei ce-i poartă lui Raskolnikov, întruchipează trăsătura ideală a iertării creștine, acordându-i acestuia din urmă șansa de a-și ispăși crima și de a accepta pedeapsa.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Feodor Mihailovici Dostoievski

Data apariției: martie 2012

Titlu original: Преступление и наказание (Prestuplenie i nakazanie)

Copertă: Paperback

Număr pagini: 610

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Gramar

Teme: creștinism, Dumnezeu, iubire

Feodor Mihailovici Dostoievski
Feodor Mihailovici Dostoievski
Autor

Feodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881), unul dintre cei mai importanţi şi ma...

vezi autor