TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Amintiri din Casa morților CO-FMD-AMIDCM-15-N-001
Amintiri din Casa morților
Vezi
galerie

Amintiri din Casa morților

de Feodor Mihailovici Dostoievski

Titlu apărut în colecția Clasici ai literaturii universale la Corint

Id: #216131

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Amintirile din Casa morților se singularizează în creația lui Dostoievski prin structura lor, deosebită și de scrierile anterioare, și de marile romane ce vor urma. Compozițional, această carte a fost recunoscută de către exegeți drept "intermediară", situată între "poezie" și "adevăr" - mărturie subiectivă și narațiune obiectivă. Ea este evident autobiografică, bizuindu-se pe documentarea exactă a martorului ocular, documentare ale cărei urme nici nu dorește să le disimuleze; dar este și artă autentică, rod al fanteziei creatoare, în stare să transfigureze faptul brut în perlă a conștiinței.

În literatura rusă a timpului, formele acestea laxe de exprimare, realizând osmoza vie a veridicității reportericești cu generalizările temerare, proprii imaginației artistice descătușate, au fost frecvente - dovada Povestirile din Sevastopol ale lui Lev Tolstoi sau Amintiri și cugetări, impunatoarea frescă creată de Herzen, în egală măsură autobiografie individuală și a secolului.

Dostoievski dorea să convingă cititorul asupra autenticului relatării, ținea mult să nu încețoșeze realitatea faptică printr-o doza prea mare de inventivitate, și de aceea a și renunțat la obișnuita sa manieră de expunere "dramatică", la construirea unor conflicte palpitante, care puteau părea neverosimile, optând pentru curgerea lină, prin excelența "epică" a întâmplării, pentru dramatismul lăuntric al documentului.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Feodor Mihailovici Dostoievski

Traducător: Nicolae Gane

Prefaţator: Ion Ianoşi

Data apariției: mai 2015

Titlu original: Записки из Мёртвого дома

ISBN: 978-606-8623-87-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 352

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Corint

 

Opinii editoriale

„Romanul dostoievskian este romanul singurătăţii omeneşti. El exprimă tulburarea, incoerenţa, neliniştea unui om singur în faţa unei existenţe care nu-i creată pentru el.”

René Marill Albérès

„Descoperind – pentru sensibilitatea modernă – un nou continent mental, Dostoievski descoperă, în acelaşi timp, şi normele care conduc aceste niveluri, în aparenţă atât de confuze.”

Mircea Eliade

„Criminalii în mijlocul cărora a trăit Dostoievski la închisoare erau toţi, fără excepţie, naturi neînfrânte – nu sunt ei de o sută de ori mai valoroşi decât un Crist «frânt»?”

Friedrich Nietzsche
Feodor Mihailovici Dostoievski
Feodor Mihailovici Dostoievski
Autor

Feodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881), unul dintre cei mai importanţi şi ma...

vezi autor