TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Adolescentul PO-FMD-ADOLES-11-N-001
Adolescentul
Vezi
galerie

Adolescentul

de Feodor Mihailovici Dostoievski

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #205500

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Diferit ca ton de celelalte capodopere ale scriitorului, romanul Adolescentul (1875) ocupă un loc aparte în creația dostoievskianăfiind istorisit din perspectiva unui tânăr de nouăsprezece ani, ale cărui imaturitate, prospețime și naivitate se reflectă magistral în vocea narativă. Fiul nelegitim al unui moșier depravat, tânărul Arkadi Makarovici Dolgoruki oscilează neîncetat între pornirea de a scoate la iveală greșelile tatălui și dorința ascunsă de a-i câștigă prețuireaÎnarmat cu un document despre care își închipuie  îi va oferi puteri depline asupra celorlalți, Arkadi pleacă la Petersburg -și întâlnească tatălînsă această experiență inițiatică îi dezvăluie mizeriile concrete ale vieții adulte și îi schimbă din temelii viziunea asupra lumii. Dostoievski zugrăvește cu o măiestrie inegalabilă adolescență  pe o stare de nesiguranțăignoranța și nedesavârșire, dar și de bogăție și exuberanța în care totul este posibil.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Feodor Mihailovici Dostoievski

Traducător: Livia Cotorcea

Data apariției: 2011

Titlu original: Podrostok

ISBN: 978-973-46-2080-7

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 664

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

"Editia actuala a Adolescentului, purtind pecetea limbii romane literare de astazi, a intelegerii profunde a stilului contrapunctat si a poeticii asociativ-contrastive dostoievskiene, o sa aiba viata lunga in cultura romaneasca. (...) Avem in mina o traducere autentic-artistica, fidela si frumoasa (...).
Cititorii (...) vor incerca o mare satisfactie estetica, precum si profunde trairi existentiale provocate de analogiile acestui roman dostoievskian cu prezentul nostru, dominat de o trista devalmasie a „valorilor”, de mercantilism, de subcultura si de religia succesului facil."

iunie 2012, Contemporanul, nr. 6 - Albert Kovacs

"Romanul trecerii de la copilarie la jocurile serioase si absurde ale celor mari. Adolescentul, fiul nelegitim al lui Makar Ivanici Dolgoruki, evolueaza de la credinta in viata bazata pe iubire, generozitate si cinste, la evidenta faptului ca totul este necinstit, insolent si mirsav. Se indragosteste de cine n-ar trebui, vrea sa se simta important, este ezitant si condus de o pasiune vie pentru viata, pentru o idee. Ideea lui, scoasa in evidenta in mai multe locuri, inseamna singuratatea.
Nestiutor si avintat la inceput, avea impresia ca orice este posibil, numai ca treptat si-a dat seama ca imaginea pe care o avea nu era decit o aparenta. Cortina dupa cortina, adevar dupa adevar, realitatea s-a schimbat in paralel cu trecerea catre maturitate. Adolescentul a realizat ca nimic nu e simplu si nimic nu e ce pare a fi."

20 ianuarie 2012, constantinpistea.wordpress.com - Constantin Pistea

"Desi personajele sale vorbesc mult, prea mult uneori, reactia lui Dostoievski fata de lumea ce-l inconjoara apare mai degraba in manifestari decit in discurs: in felul in care se misca, gesticuleaza, se scarpina, se holbeaza sau rid aceste personaje. Rareori, in marasmul de gesturi, multe fara insemnatate, transpare cite o intorsatura de fraza, cite un sunet al carui inteles adinc rascoleste pe neasteptate soarta eroilor, ii impinge, cu alte cuvinte, in scena, ii trezeste la viata.” 

Andrew R. MacAndrew

"Romanele lui Dostoievski sint furtuni ale clarviziunii, virtejuri in marea de nisip, capcane de apa care ameninta sa ne traga in adincuri la fiecare miscare. Intimplarile si personajele sint tinute alaturi de un singur liant, mai puternic decit oricare altul, materia sufletului. Furat de poveste, cititorul se trezeste apucat si aruncat de colo-colo pina la uitarea de sine; orbit, sufocat, el se trezeste victima unui rapt dumnezeiesc. Doar citind Shakespeare am avut aceleasi revelatii.” 

Virginia Woolf
Feodor Mihailovici Dostoievski
Feodor Mihailovici Dostoievski
Autor

Feodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881), unul dintre cei mai importanţi şi ma...

vezi autor