TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Femei, onoare şi păcat în Valahia secolului al XIX-lea HU-NIR-FOIPNV-16-N-001
Vezi
galerie

Femei, onoare şi păcat în Valahia secolului al XIX-lea

de Nicoleta Roman

Titlu apărut în colecția Istorie. Societate & civilizaţie la Humanitas

Id: #242966

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
„Deznădăjduită muiere n-au fost ca mine“
 

Descriere produs

Această carte recuperează din catagrafiile, condicile ecleziastice, actele cancelariilor domneşti şi actele de procedură ale tribunalelor din prima jumătate a secolului al XIX-lea istoria dureroasă şi discretă a femeilor muntene. De neam ales, ţărănci sau femei pripăşite la oraş, româncele se confruntă cu normele create şi impuse de bărbaţi. În faţa autorităţilor laice şi bisericeşti, când se despart de soţii cu care trăiesc rău, când se lasă răpite de iubiţii pe care familiile lor nu-i acceptă, când sunt judecate pentru infanticid, pentru adulter, pentru furtişaguri mărunte, pentru vrăjitorie sau pentru prostituţie, trebuie să se arate umile. Păcatele pe care le săvârşesc reprezintă nu doar nelegiuiri sau rătăciri omeneşti, ci şi o pată adusă onoarei bărbaţilor care le au sub oblăduire: taţi, fraţi, soţi. De aceea, pedepsele pe care le primesc nu sunt din cale-afară de aspre, dar sunt infamante: însemnarea la nas sau plimbarea şi bătaia în public.


Aceste „deznădăjduite muieri” vor scăpa de obligaţia respectabilităţii doar odată cu apariţia legislaţiei moderne, odată cu emanciparea profesională sau făcând pasul fără întoarcere în lumea prostituţiei. Dar până atunci, de cele mai multe ori, în jalbele lor îşi spun „ticăloasa de mine“, o expresie care cuprinde slăbiciunea genului lor, neputinţa şi asumarea răului pe care bărbatul îl vede în ele.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nicoleta Roman

Data apariției: februarie 2016

ISBN: 978-973-50-5126-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 408

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: societate, conflict, feminism, toleranță, Cultură

 

Din blogul Cartepedia

Cristina Seciu Cristina Seciu

,,Între 25 noiembrie (Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii) şi 10 decembrie (Ziua drepturilor omului) se desfăşoară, la nivel mondial, campania celor 16 zile de activism împo......“

citește mai mult
Nicoleta Roman
Nicoleta Roman
Autor

Nicoleta Roman, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşt...

vezi autor