TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ce au fost „boierii mari” în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor (secolele XVI-XX) HU-NED-CAFBMN-11-N-001
Ce au fost „boierii mari” în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor (secolele XVI-XX)
Vezi
galerie

Ce au fost „boierii mari” în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor (secolele XVI-XX)

de Neagu Djuvara

Titlu apărut în colecția Seria de autor Neagu Djuvara la Humanitas

Id: #200851

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În această nouă ediţie, Neagu Djuvara revine asupra subiectului, îmbogăţindu-l cu noi observaţii, noi ilustraţii, un glosar de termeni istorici, un indice de nume de persoane, şi, nu în ultimul rând, cu un tabel genealogic sintetic, realizat după o concepţie proprie, patentată de autor…

 

Ce au fost „boierii mari" în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor este o cercetare asupra unei familii boiereşti şi, în fapt, un volum ce priveşte istoria instituţiilor politice româneşti premoderne. Fără tagadă, aşa cum reiese din minunata demonstraţie a autorului, istoria boierimii române atinge încontinuu istoria politică a principatelor, deoarece marea boierime a jucat un rol foarte însemnat – ba chiar dominant în guvernarea ţării, dinainte de „descălecători" şi până la naşterea României moderne. Vom descoperi în ce fel marile familii boiereşti şi-au dobândit sau şi-au pierdut moşiile şi, odată cu averile, privilegiile politice şi dregătoriile înalte. Cum au fost rând pe rând şi mai mult sau mai puţin conştient, agenţii aproape exclusivi a trei influenţe străine, determinante în domeniul culturii: cea slavonă, în primele timpuri ale Evului nostru Mediu, cea greacă, apoi turco-fanariotă, în secolele XVII-XVIII, la urmă cea franceză în secolul al XIX-lea şi începutul celui de al XX-lea. Cum au încheiat alianţe de familie, puternic marcate de endogamie, pentru a conserva rangurile şi din nou averile. Cum femeile, adesea aprige, au jucat un rol însemnat în transmiterea numelui. Cum ei, boierii, au fost promotorii modernizării României ca revoluţionari, reformatori, oameni politici. Cum, către sfârşitul veacului al XIX-lea, când sarcina guvernării României este preluata de burghezia naţională, neamul Grădiştenilor se stinge în dureri: moarte timpurie, sinucideri, copii din flori, alienaţie mentală.

 

Neagu Djuvara, pare-se ultimul Grădiştean, oferă un capitol inedit de ilustraţii, facsmilie, arbori genealogici, tabele de ascendenţi, indici de familii înrudite. S-ar părea că, potrivit uneia dintre genealogii, nepoata sa reia saga familiei Grădişteanu, căsătorindu-se cu un alt descendent al unei alte ramuri a Grădiştenilor!

extinde
 

Detalii produs

Autor: Neagu Djuvara

Data apariției: 2011

ISBN: 978-973-50-2915-9

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 360

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: Monarhie, Cultură

Neagu Djuvara
Neagu Djuvara
Autor

Neagu Djuvara (1916–2018) s-a născut la Bucureşti, într-o familie de origine aro...

vezi autor