TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Strania istorie a comunismului românesc HU-LUB-SIACRI-16-N-001
Vezi
galerie

Strania istorie a comunismului românesc

de Lucian Boia

Titlu apărut în colecția Seria de autor Lucian Boia la Humanitas

Id: #244210

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
(și nefericitele ei consecințe)
 

Descriere produs

„Comunismul a pierdut partida. Comuniştii însă au câştigat-o. E ca şi cum întreaga poveste a comunismului n-ar fi avut alt rost decât acela de a înlocui o clasă dominantă prin alta.
Nici un experiment comunist – cel puţin în peisajul european – nu a fost atât de «special» şi cu evoluţii atât de neaşteptate şi de «divergente» precum comunismul românesc.


Se va vedea cum ţara cu cei mai puţini comunişti a devenit ţara cu partidul comunist cel mai numeros (în termeni relativi); cum o societate abia atinsă de ideologia comunistă s-a comunizat în profunzime, până într-atât încât s-a despărţit mai greu de comunism ca oricare alta; cum, virulent antinaţional într-o primă fază, comunismul a sfârşit prin a deveni ultranaţionalist; cum s-a inventat în România comunismul dinastic, fără echivalent în Europa şi comparabil (fără a-şi pierde nota de originalitate) doar cu regimul din Coreea de Nord; cum România, după ce ani de zile părea a fi societatea care s-a opus cel mai puţin regimului comunist, s-a ridicat împotriva lui Ceauşescu printr-o revoluţie sângeroasă (singura de acest gen în spaţiul comunist) – împotriva lui Ceauşescu, dar nu neapărat şi împotriva alcătuirilor comuniste: într-adevăr, pentru ca paradoxul să fie complet, cea mai violentă revoluţie «anticomunistă» s-a prelungit prin cea mai lentă şi mai incompletă desprindere de comunism!


Toate aceste paradoxuri au o explicaţie. Sau şi-o caută. E ceea ce-şi propune cartea de faţă: dincolo de simpla descriere, o interpretare a fenomenului comunist românesc.” (Lucian BOIA)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Lucian Boia

Coperta de: Andrei Pandele

Data apariției: mai 2016

ISBN: 978-973-50-5278-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 240

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: comunism, societate, conflict, totalitarism

 

Din blogul Cartepedia

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,De ce ar mai fi necesară o nouă carte despre comunismul românesc după ce s-au scris tomuri întregi și încă plutește asupra societății actuale ideea că adevărul tot nu s-a spus? Ce ar mai putea aduce n......“

citește mai mult
Vlad Zver Vlad Zver

,,Nu există o istorie stranie a unei singure țări, așa cum Lucian Boia vrea să lase de înțeles. Comunismul are o istorie stranie în absolut orice țară în care s-a înfipt cu forța și pe care a supus-o ti......“

citește mai mult
Lucian Boia
Lucian Boia
Autor

Lucian Boia, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultate...

vezi autor