TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mihai Eminescu, românul absolut HU-LUB-MIHERA-15-N-001
Mihai Eminescu, românul absolut
Vezi
galerie

Mihai Eminescu, românul absolut

de Lucian Boia

Titlu apărut în colecția Seria de autor Lucian Boia la Humanitas

Id: #241634

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Istoria nenumăratelor distorsionări pe care le-a produs în ultimul secol și jumătate cultul „poetului național” merită astăzi parcursă. Volumul de față o prezintă cu detașare, acuitate critică și finețe a observației. Oare vom reuși cândva să-l vedem (și să-l citim) pe Eminescu eliberați de mitologia creată, de un secol și ceva, în jurul imaginii lui? În orice caz, istoria exagerărilor pe marginea numelui său e plină de învățăminte.


Pentru intelectualul român din vremurile moderne, n-a existat de altfel piatră de încercare mai mare decât „Eminescu” – un nume în fața căruia nu oricine și-a păstrat luciditatea și discernământul. La început victimă a detractorilor din epocă, el a căzut curând pradă zelului glorificatorilor, care l-au sechestrat în irealitatea omagiului lor. Și cine, astăzi, în afară de Lucian Boia, ne poate ghida mai bine pe acest teritoriu minat de fantasme, pentru a reveni pe tărâmul istoriei reale?

extinde
 

Detalii produs

Autor: Lucian Boia

Data apariției: octombrie 2015

ISBN: 978-973-50-5043-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 224

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: conflict, Cultură

 

Din blogul Cartepedia

Valentin Derevlean Valentin Derevlean

,,Am ajuns să citesc constant volumele de eseuri ale lui Boia din ultimii ani, aproape fiecare nouă apariție intrând pe lista de mea de lecturi pentru seară. În mare parte volume pentru publicul larg, c......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Eminescu nu e perceput doar ca un foarte mare poet. A ajuns să fie mai mult, mult mai mult decât atât. Ni se înfățișează, la cota lui cea mai înaltă, ca exponent suprem al românismului. În ce mă privește, am revizitat, printr-o cercetare proprie, toate fazele esențiale ale transfigurării mitice a poetului. Nu e o carte (decât tangențial) despre Eminescu, ci o privire asupra reprezentărilor poetului, un tablou sintetic al mitologiei eminesciene.”

Lucian BOIA
Lucian Boia
Lucian Boia
Autor

Lucian Boia, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultate...

vezi autor