TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Nesupunere și contestare în România comunistă PO-IDI-NICNRC-15-N-001
Vezi
galerie

Nesupunere și contestare în România comunistă

de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc

Id: #242311

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Anuarul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Volumul X, 2015
 

Descriere produs

Încă de la instaurarea comunismului în România au existat reacții de opoziție față de noul regim. Dacă pentru primii ani sunt documente care ilustrează un anticomunism manifest la nivelul întregii societăți, pentru perioadă finală reacțiile contestatare sunt mai puțin cunoscute.

 

De la acțiunile unor personalități ca Paul Goma, Gheorghe Calciu-Dumitreasa sau Doina Cornea până la atentate cu bombă, greve ale muncitorilor sau revolte ale țăranilor, volumul prezintă mai multe cazuri de opoziție față de regim atât din epoca Dej, cât și din epoca Ceaușescu. În completare, câteva studii abordează o serie de politici controversate, precum cenzura în literatură și presă sau planul de sistematizare rurală, și reacțiile provocate de acestea.

extinde
 

Detalii produs

ISBN: 2344-6285

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 400

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism

 

Opinii editoriale

O concluzie se impune. În ceea ce ne privește, aceasta nu e nicidecum aceea că «Romania este altfel», ci că România, în relația cu regimul comunist, își dezvăluie permanent potențialul contestatar, adaptându-l, modificându-l. Credem că lucrurile sunt departe de a fi transate și că arhivele ascund încă multe surprize despre rezistența la comunism în România.

Clara Mareș, Constantin Vasilescu