TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului HU-AMI-OCCRMO-16-N-001
Vezi
galerie

Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului

de Avishai Margalit, Ian Buruma

Titlu apărut în colecția Istorie. Humanitas la Humanitas

Id: #243676

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
O scurtă istorie a urii față de Vest
 

Descriere produs

„Ceea ce am numit noi «occidentalism» este portretul dezumanizant pe care i-l fac Vestului adversarii lui. În cartea de faţă, intenţionăm să analizăm acest set de prejudecăţi şi să-i urmărim rădăcinile culturale.”


Precizarea e oportună, câtă vreme prima accepţie a cuvântului „occidentalism” e pozitivă şi declanşează mai degrabă admiraţie decât ostilitate.

 

Prin cartea lor, Ian Buruma şi Avishai Margalit răspund, după mai bine de douăzeci şi cinci de ani, Orientalismului lui Edward Said, în care erau prezentate mecanismele prin care gândirea occidentală denigra şi diaboliza lumea Estului. Occidentalismul reia povestea raporturilor dintre Est şi Vest, dar de data asta unghiul de vedere se schimbă. E tot o carte despre stereotipiile, fantasmele şi construcţiile urii. Numai că acum ţinta este Vestul, în care adversarii văd o lume a răului, lipsită de suflet, vibraţie şi viziune. O lume egoistă şi mercantilă, cosmopolită şi uscată, unde iluminarea spirituală şi autenticitatea morală nu se (mai) găsesc.

 

Buruma şi Margalit iau în discuţie argumentele invocate de cei care detestă Occidentul şi analizează urmările pe care le poate avea cocteilul de intoleranţă, prejudecată, fanatism şi reacredinţă în articularea unor idei, atitudini şi acţiuni.

 

„Aversiunea sau chiar ura faţă de Occident nu sunt probleme grave în sine. Occidentalismul devine periculos abia când este cuplat la puterea politică. Atunci când sursa puterii politice este şi unica sursă de adevăr, avem de-a face cu o dictatură. Iar când ideologia dictaturii este ura faţă de Occident, ideile devin mortale.


Acolo unde libertatea politică, religioasă şi de gândire s-a stabilit deja, ea trebuie apărată de duşmanii ei, cu forţa dacă este nevoie, dar şi cu convingere. În cartea de faţă nu am spus o poveste maniheistă despre două civilizaţii beligerante. Dimpotrivă, am vorbit despre contaminarea bilaterală, despre răspândirea ideilor rele. Acelaşi lucru ni se poate întâmpla şi acum, dacă vom cădea în capcana de-a răspunde cu aceeaşi monedă, de a reacţiona la islamism cu propriile noastre forme de intoleranţă.”

extinde
 

Detalii produs

Autor: Avishai Margalit, Ian Buruma

Traducător: Anca Bărbulescu

Data apariției: martie 2016

Titlu original: Occidentalism. A short History of Anti-Westernism

ISBN: 978-973-50-5146-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 192

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: identitate, război, toleranță

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Buruma și Margalit s-au întâlnit în Ierusalimul anului 2002 și au lucrat la volumul de față, încercând să înțeleagă ura pe care unele popoare o simt față de Vest. Explicațiile ar putea să fie mulțumit......“

citește mai mult
 Avishai Margalit
Avishai Margalit
Autor

Avishai Margalit (n. 1939, Afula), eseist şi profesor, este licenţiat în filozof...

vezi autor
Ian Buruma
Ian Buruma
Autor

Ian Buruma (n. 28 decembrie 1951, Haga), reputat istoric şi eseist anglo-olandez...

vezi autor