TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Jucaria furioasă (RESIGILAT) 978-606-93000-3-9
Jucaria furioasă (RESIGILAT)
Vezi
galerie

Jucaria furioasă (RESIGILAT)

de Roberto Arlt

Titlu apărut în colecția Memento la BCC Publishing

Id: #233462

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
ATENȚIE! Produs cu mici urme de uzură, decolorat și/ sau îngălbenit
 

Descriere produs

Opera lui Arlt ilustrează o creaţie aspră, în care copilăria, de pildă (El juguete rabioso – Jucăria înfuriată), nu are nimic din nuanţele trandafirii împrumutate ulterior de memorie altor scrieri de gen. Sunt amintiri amare, întunecate, colţuroase: cioburile zgârie, aşchiile înţeapă. Reziduurile nu strălucesc în lumina înşelătoare a edulcorării secretate de ceaţa depărtării de eveniment, ci sunt terne, casante, înăbuşitoare. Răzbate forfota imundă a pieţelor zgomotoase, înţesate de vânzători şi muşterii măsurându-se cu priviri neîncrezătoare şi viclene, lumea învălmăşită a micilor comercianţi, pişicheri de toate soiurile, haimanale cărora mizeria le-a răzuit orice poleială de pitoresc – toţi făcându-şi un titlu de glorie din matrapazlâc, pungăşie şi şmechereală.

 

În colcăiala dezgustătoare, protagonistul, Silvio Astier, e pe cale să se scufunde într-un şirag de eşecuri mergând până la a-l aduce în pragul închisorii. O avalanşă de situaţii nefericite, care se reped atât de numeroase şi cu atâta înverşunare implacabilă asupra adolescentului, încât par să-i taie însăşi putinţa de a respira firesc (ritmul sacadat al scrierii sugerează gâfâitul existenţial). Nici un dram de tentă moralistă nu transpare din evocarea lui Silvio. Chiar dacă şovăiala etică se insinuează în sinea lui, aceasta nu e destul de puternică pentru a împiedica actul de trădare. Astier trimite la închisoare, fără prea multe regrete sau remuşcări, pe cel mai generos (dar totodată, e drept, şi cel mai potlogar) dintre companioni. Asemănătoare existenţelor picareşti, dominate de insubordonare socială şi de hazard, tinereţea lui Silvio mai are însă o componentă esenţială: aspiraţia spre puritate, retezată brutal. Jocul dintre năzuinţă şi realitate nu lasă nici o şansă iluziilor, care pâlpâie anemic doar pentru a se stinge curând.

 

Proza beneficiază de o scriitură adecvată. Nici un derapaj calofil nu înmoaie derularea de o rapiditate brutală a evenimentelor. Dimpotrivă, stilul abrupt – pe alocuri chiar neglijent, poticnit, sacadat – sugerează zbaterea inutilă de a evada din capcana existenţială.

 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Roberto Arlt

Data apariției: februarie 2013

Titlu original: El juguete rabioso

ISBN: 978-606-93000-3-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 176

Dimensiuni: 13x20 cm

Limbă: Română

Hârtie: 80g/m

Editura: BCC Publishing

Teme: copilărie

 
Toate categoriile:
Cărți Ficțiune
Speciale >> Târgul Cartepedienilor
Speciale >> Resigilate
Speciale >> Reducerile lunii
Roberto Arlt
Roberto Arlt
Autor

Roberto Arlt (1900‑1942) a fost un prozator, dramaturg, ziarist şi inventator ar...

vezi autor