TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Sfîrşit de sezon PO-MAC-SFRIDS-14-N-001
Sfîrşit de sezon
Vezi
galerie

Sfîrşit de sezon

de Marius Chivu

Titlu apărut în colecția Top 10+ la Polirom

Id: #238248

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
+5 povestiri noi. Ediţia a II-a revăzută şi adăugită
 

Descriere produs

Nominalizări pentru Cartea Anului 2014 la Gala Industriei de Carte, Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi şi Gala Radio România Cultural


Vizuale, cinematografice, povestirile ce compun volumul îşi plasează cu predilecţie acţiunea în cotidian: cel al oraşului, marcat de însingurare, sau al unei lumi rurale privite cu nostalgie şi cu conştiinţa acută a dispariţiei sale ineluctabile. Solitari, eroii se caută pe ei înşişi, îl caută pe celălalt, dar cel mai adesea aşteaptă ceva: să vină zorii ca să plece la spital, să se termine o petrecere pentru a regăsi în pat trupul fierbinte al femeii, să primească un SMS sau un telefon de împăcare... Violenţa, moartea par să pândească permanent o existenţă fragilă, într-un univers în care prietenia şi erosul pot construi punţi salvatoare între individualităţi. Cu îndrăzneli de limbaj pe care unii le vor considera şocante, prozele din Sfîrşit de sezon sunt din această perspectivă o elocventă ilustrare a sensibilităţii contemporane.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Marius Chivu

Data apariției: aprilie 2022

ISBN: 978-973-46-8995-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 296

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: singurătate

 

Opinii editoriale

Marius Chivu are o aplecare notabilă spre înregistrarea cutremurelor interioare, mascate de suprafeţe rigide, insensibile uneori. Durerile surde, resemnările, jumătăţile de adevăr, compromisurile, spaţiile dintre cuvinte şi priviri animă prozele într-un soi de crepuscul perpetuu. Este remarcabil echilibrul pe care reuşeşte să-l menţină între drama şi comedia deseori absurdă a existenţei, între tandreţea şi lirismul anumitor pasaje şi nonşalanţa, puseurile de cinism ale imediatului.

Cristina Chevereşan

Marile povestiri ale lui Marius Chivu sunt cele în care desenul epic contează mai puţin decât întorsăturile poveştii. Verva lui de povestitor funcţionează în povestirile despre lumea din Vama Veche şi despre satul alor săi. Aici prozatorul din el îşi dă drumul, cu o uluitoare poftă de a povesti şi cu observaţii tulburătoare.

Cristian Teodorescu
Marius Chivu
Marius Chivu
Autor

Marius Chivu, n. 1978. Scriitor, traducător şi cronicar literar. Absolvent al Şc...

vezi autor