TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Aspidistra să trăiască! PO-GEO-ASPIST-09-N-001
Aspidistra să trăiască!
Vezi
galerie

Aspidistra să trăiască!

de George Orwell

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #205698

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Romanul Aspidistra sa traiasca!, publicat pentru prima oara in 1936 si presarat cu numeroase detalii autobiografice, este o satira muscatoare la adresa vietii literare si a societatii capitaliste ce ridica banul la rang de religie. Proiectind naratiunea pe fundalul Marii Depresiuni Economice din anii ’30, Orwell realizeaza o cronica sumbra, emotionanta, dar strabatuta de puternice accente comice, a razboiului personal purtat de Gordon Comstock, un marunt poet londonez trecut de prima tinerete, impotriva dominatiei „zeului-ban” ce corupe toate aspectele existentei si a „decentei meschine a clasei medii de jos”, al carei simbol prin excelenta este, in viziunea sa, aspidistra, planta ornamentala nelipsita din fereastra oricarei case din Anglia. 

Romanul a fost ecranizat in 1997, in regia lui Robert Bierman, avindu-i in rolurile principale pe Richard E. Grant si Helena Bohnam Carter.

extinde
 

Detalii produs

Autor: George Orwell

Traducător: Mihnea Gafiţa

Data apariției: 2009

Titlu original: Keep the Aspidistra Flying

ISBN: 978-973-46-1528-5

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 336

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: satiră, societate

 

Opinii editoriale

"Interesant e ca Orwell a refuzat republicarea acestui roman in timpul vietii, considerindu-l un esec. Dupa cum el insusi recunoaste, romanul a fost scris intr-o perioada in care era constrins sa faca anumite compromisuri literare, din nevoia de a cistiga bani. Desi nu completeaza lista marilor reusite literare ale lui Orwell – firul epic treneaza, ideile redundante abunda, iar protagonistul-focalizator urmeaza un traseu existential oarecum previzibil –, Aspidistra sa traiasca! are meritul de a surprinde atmosfera epocii interbelice in spatiul londonez, marcata de criza economica, conflict ideologic si incertitudine sociala."

mai, 2010, Dilemateca - Dragoş Zetu

"Lucrul pe care mi-am dorit cel mai mult sa-l fac de-a lungul ultimilor zece ani a fost sa transform scriitura politica in arta. Punctul meu de plecare este intotdeauna o izbucnire a spiritului partizan, un sentiment de injustitie. Cind ma asez la birou sa scriu o carte, nu-mi spun: «Am sa produc o opera de arta». O scriu pentru ca vreau sa dau in vileag o minciuna sau pentru ca vreau sa atrag atentia asupra unui lucru, iar prima mea grija este sa ma fac ascultat.” 

George Orwell, Why I Write, 1946

"Conform mitului artistului muritor de foame, sa fii un mare poet insemna sa urmezi o chemare mai inalta, care merita sacrificiul oricarui confort material. Romanul satiric al lui George Orwell, Aspidistra sa traiasca!, publicat in 1936, tinteste tocmai in aceasta forma de narcisism cu un sarcasm zdrobitor. Personajul sau principal, Gordon Comstock, este un redactor de texte publicitare care, intr-un avint nebunesc de multumire de sine, isi paraseste slujba bine platita dupa ce primul sau volum de poezii se bucura de recenzii favorabile in ziarul londonez Times.” 

The New York Times
George Orwell
George Orwell
Autor

George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) s-a...

vezi autor