TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Întoarcerea fiului risipitor PO-ANG-NTOAFR-15-N-001
Întoarcerea fiului risipitor
Vezi
galerie

Întoarcerea fiului risipitor

de André Gide

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #208050

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Volum tradus în premieră în limba română

 

Publicate mai întîi în revistele literare pariziene din preajma anilor 1900, scrierile de tinereţe reunite în Întoarcerea fiului risipitor dezvăluie un André Gide aflat la începutul fascinaţiei sale pentru modernism. Cele şase „tratate” (proze poetice şi secvenţe dramatizate) sînt construite după tiparul artelor poetice simboliste, dar amintesc şi de maniera în care scriitura modernistă revizitează şi remodelează mituri antice.

Trecînd de suprafaţa parabolei biblice, de clasicul episod homeric sau de povestea orientală, tînărul Gide face din „tratatele” sale o demonstraţie a unor teme esenţiale pentru modernism: individualitatea torturată, angoasa, refuzul legilor colectivităţii.

 

extinde
 

Detalii produs

Autor: André Gide

Traducător: Magda Răduţă

Data apariției: martie 2015

Titlu original: Le retour de l'enfant prodigue

ISBN: 978-973-46-5177-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 168

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 
Toate categoriile:
Cărți Ficțiune >> Cărți Universale
Speciale >> Scriitori francezi
 

Din blogul Cartepedia

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,La începutul carierei sale literare, André Gide, pasionat până peste poate de noile tehnici literare propuse de modernismul nou înfiripat, mai cu seamă de brodarea de noi opere pe scheletul vechilor m......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„În anii săi de început, Gide a fost puternic influenţat de formele extreme ale nihilismului fin de siècle – în cazul său, de Mallarmé, Wilde şi Nietzsche –, dar a lăsat în urmă influenţa negativistă a predecesorilor săi umanizîndu-şi treptat ideile estetice. A rămas cu totul credincios artei sale, dar a depăşit constrîngerile inerente unei poziţii estetice absolute, adăugînd acesteia o dimensiune umană pe care opera maeştrilor săi nu a avut-o.”

Paul de Man

„Cărțile nu sînt, poate, un lucru prea necesar; la început erau de-ajuns cîteva mituri, religia se ținea numai în ele. Poporul se miră cînd le află și adoră fără să înțeleagă; aplecați cu luare-aminte peste imaginile adînci, preoții deslușeau încet înțelesul intim al hieroglifelor. Apoi s-a vrut o explicație; cărțile au amplificat miturile; dar cîteva mituri erau de-ajuns. Așa a fost cu mitul lui Narcis: Narcis era din cale-afară de frumos  și de aceea neprihănit; arată numai dispreț Nimfelor – fiindcă era îndrăgostit de sine însuși. Nici o adiere nu tulbură izvorul spre care, împăcat, se aplecă și-ntreaga zi își privea chipul… Știți povestea. Și totuși nu ne oprim din a o spune. Toate lucrurile sînt deja spuse; dar, cum nimeni nu ascultă, trebuie s-o iei mereu de la capăt.”

Andre Gide