TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Viaţă şi destin HC PO-VAG-VIAIDH-10-N-001
Viaţă şi destin HC
Vezi
galerie

Viaţă şi destin HC

de Vasili Grossman

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #207362

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Unul dintre cele mai îndrăznețe acte de condamnare a sistemului sovietic din cîte s-au scris vreodată. (The Wall Street Journal)

Viață și destinuna dintre capodoperele literaturii ruse și universale, este o carte cu o istorie iesita din comun. Fără a se lasă descurajat de dificultățile întampinate la publicarea romanului anterior, Pentru o cauza dreapta (1949, apărut în revista Novii mir între 1952-1954), Grossman a început lucrul la proiectată continuare a acestuia, Viață și destinîn 1952. Opt ani mai tîrziu, l-a propus spre publicare, dar în 1961 KGB-ul a confiscat manuscrisele, copiile la indigo și notițele romanului, sub pretextul  era mai subversiv chiar decît Doctor Jivago al lui Pasternak. Acțiunea cărții se desfășoară pe fundalul bătăliei de la Stalingrad, dar ramificațiile ei cuprind întreagă Rusie, de la cotul Donului pînă în lagărele Gulagului, conturind fizionomia unei epoci dramatice și infatisind destine memorabile. Pe lîngă criticile la adresa sistemului totalitar, anumite aspecte ale romanului sugerează o strînsă analogie între nazismul german și comunismul sovietic. Salvat  prin minune, un exemplar microfilmat al cărții a ajuns în Elveția, unde a fost publicat în 1980. În Rusia, o prima edițieimperfectă și trunchiată, a apărut în 1988, un an mai tîrziu fiind publicată ediția definitivădupă care s-a realizat prezența traducere în limba română.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Vasili Grossman

Traducător: Laurenţiu Checicheş

Data apariției: 2010

Titlu original: Jizn’ i sud’ba

ISBN: 978-973-46-1828-6

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 904

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism, nazism

 

Opinii editoriale

"Viata si destin este o cronica de amploare, care descompune cele doua masinarii malefice ale secolului trecut, comunismul sovietic si fascismul german. Un roman intunecat si deprimant, in felul in care doar marile creatii reusesc sa fie asa – spunind adevarul, raspicat si cu neinduplecare, descriind toate nenorocirile de care sint capabile fiintele umane, insa fara sa uite splendoarea la care se pot inalta in momente de cumpana. Un roman pe care numai un rus l-ar fi putut scrie.” 

The Wall Street Journal

"Viata sovietica privita prin ochii lui Vasili Grossman in toate detaliile sale penale, militare si civile este impresionanta pina la Dumnezeu. O relatare cuprinzatoare, fascinanta, semnificativa, ocupind un loc aparte in marea biblioteca, mereu clandestina, a cartilor rusesti.” 

The New York Times Book Review

"Unul dintre cele mai sumbre portrete ale societatii rusesti.” 

The Washington Post
Vasili Grossman
Vasili Grossman
Autor

Vasili Grossman (1905-1964) este una dintre figurile marcante ale rezistentei an...

vezi autor