TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Această orbitoare absenţă a luminii 978-973-124-627-7
Această orbitoare absenţă a luminii
Vezi
galerie

Această orbitoare absenţă a luminii

de Tahar Ben Jelloun

Titlu apărut în colecția Biblioteca Ideală - ART la Art

Id: #230876

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Inspirându-se din această tragedie zguduitoare şi bazându-se pe mărturia unui fost prizonier, Tahar Ben Jelloun ne propune un roman intens despre rezistenţa prin spiritualitate, în care poezia se întâlneşte cu imaginarul pentru a evoca indicibilul. 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Tahar Ben Jelloun

Traducător: Claudiu Komartin

Data apariției: februarie 2012

Titlu original: Cette aveuglante absence de lumière

ISBN: 978-973-124-627-7

Copertă: Paperback

Număr pagini: 248

Limbă: Română

Dimensiuni: 12x18 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Art

 

Opinii editoriale

Atunci când lumina te înconjoară, oriunde ai fi – izvorând din soare, dintr-un bec, filtrată printr-un geam sau prin frunzele unui copac sub care leneveşti, câteodată uiţi că ea există. Ben Jelloun reuşeşte, în romanul lui, să-ţi arate cum e să uiţi cum arată lumina, să ţi-o doreşti mai mult decât îţi doreşti să mănânci sau să-ţi stingi setea, chiar şi atunci când trăieşti numai cu pâine uscată şi apă.

Întreaga acţiune a cărţii se petrece, aşadar, în întuneric, într-o închisoare mormânt din Maroc unde un grup de deţinuţi sunt condamnaţi la detenţie pe viaţă. În celule nu intră niciodată lumina, nu se poate sta în picioare, colcăie şobolanii, gândacii şi scorpionii, iar oamenii zac în mizerie şi frig cu conştiinţa faptului că nu vor ieşi niciodată de acolo.

Aflăm, pe parcurs, din amintirile personajului principal, că vorbim de un grup de soldaţi simpli, care pe 10 iulie 1971, fără să ştie exact ce fac, dar la ordinele superiorilor, au intrat în palatul de vară al regelui Hassan al II-lea, într-o lovitură de stat eşuată. Prinşi, ei au fost iniţial închişi într-o puşcărie de maximă securitate, Kenitra, pentru a fi, într-un final transferaţi la Tazamamart, închisoarea de unde nimeni nu trebuia să iasă decât într-un sac de plastic, unde nu mai existau reguli sau drepturi elementare. Familiile lor îi ştiau morţi, iar răzbunarea regelui urma să fie cea mai cumplită tortura: tortura întunericului şi a căutării unui sens pentru o viaţă care nu mai avea unul, dar pe care deţinuţii trebuiau să o trăiască în continuare.

Tahar Ben Jelloun – Această orbitoare absenţă a luminii - Ioana Epure
Tahar Ben Jelloun
Tahar Ben Jelloun
Autor

Tahar Ben Jelloun s-a născut la Fès, Maroc, pe 1 decembrie 1944. Locuiește la Pa...

vezi autor
Claudiu Komartin
Claudiu Komartin
Traducător

Claudiu Komartin (n. 1983, București) este, începând din 2010, redactor-șef al r...

vezi autor