TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Jucătorul de şah PO-STZ-JUCTDA-16-N-001
Jucătorul de şah
Vezi
galerie

Jucătorul de şah

de Stefan Zweig

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #244813

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În anii de început ai celui de-al Doilea Război Mondial, la bordul unui pachebot ce se îndreaptă spre Buenos Aires, călătorii descoperă că printre ei se află un campion mondial la şah pe nume Czentovic. Talentul de şahist al jucătorului, fiu al unui luntraş sărac dintr-un sătuc slav, e dublat de o lipsă de educaţie apropiată de grosolănie. Printr-un concurs de împrejurări, Czentovic ajunge să se înfrunte pe tabla de şah cu un grup de călători de pe vas, pe care îi învinge cu uşurinţă. Atunci însă intră în scenă, cu totul surprinzător, un personaj straniu, al cărui trecut recent este legat de jocul de şah într-un mod tulburător şi sumbru, ce implică o confruntare cu anchetatorii gestapovişti ai Reichului nazist. Ideea de „joc al minţii” capătă astfel o semnificaţie mult mai amplă, iar înfruntarea ce se prefigurează pe pachebot e doar ecoul alteia, mult mai teribilă.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Stefan Zweig

Traducător: Mariana Bărbulescu

Data apariției: iunie 2016

ISBN: 978-973-46-6176-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 136

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: anchetă

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Un pachebot traversează Atlanticul. Pe el se află și campionul mondial la șah, Czentovic. Câțiva împătimiți de jocul minții îi propun acestuia o partidă și cu ajutorul unui pasager înstărit și la fel......“

citește mai mult
Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,Opera în proză a lui Stefan Zweig (nuvelele și unicul roman) pare legată de un fir nevăzut, și anume obsesia sa pentru obsesii. El își construiește fiecare poveste în jurul unui personaj ce în diferit......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„În descrierea partidei de şah, Zweig imaginează o metaforă extraordinară pentru teribila şi sumbra confruntare cu torţionarii nazişti. Anamneza prezentată de el nu este una a indivizilor, ci a întregii Europe.”

The New York Review of Books

„Zweig este înzestrat cu o curiozitate psihologică nestăvilită, o franchețe brutală, o imparîțalitate de nezdruncinat.”

The New York Times Book Review

„Criza a fost mereu subiectul favorit al lui Zweig. Dar, când s-a pomenit el însuși în miezul unei crize autentice, textele sale au devenit mai fascinante decât orice a scris în perioada anterioară.”

The New Yorker
Stefan Zweig
Stefan Zweig
Autor

Născut în familia unui industriaș înstărit, Stefan Zweig (1881-1942) şi-a făcut...

vezi autor