TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ţipătul leneşului PO-SAS-IPTULL-11-N-001
Ţipătul leneşului
Vezi
galerie

Ţipătul leneşului

de Sam Savage

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #205004

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Sam Savage este autorul bestsellerului Firmin, un fenomen editorial tradus în peste 30 de limbi.

Țipătul leneșului este al doilea român al lui Sam Savage, apărut în 2009, cu un protagonist al erei lui Nixon, a cărui existența avansează încet, dar sigur spre limita disperării și a nebuniei. Andy Whittaker plănuiește un festival literar de proporții monumentale în micul sau orășel; el este și unic editor al gazetei Soap, o revista literară ridiculizată de rivalii săi de la The Art News, infierati de Andy, care-i consideră o clica de scriitori și pictori ultraconventionali. Soția , Jolie, l-a părăsitmama  își da duhul într-un azil, iar clădirile cu apartamente de închiriat pe care le-a moștenit de la tatăl sau au ajuns în paragină prin eforturile unor chiriași de coșmarPrincipala activitate a lui Andy pare  fie scrisul: pune pe hîrtie plîngeri către nevasta care l-a părăsit, pretexte pentru a nu-și vizită mama, respingeri usturătoare ale unor texte literare ridicole primite în vederea publicăriiînștiințări sarcastice în atenția chiriașilor săi, misive jalnice către o femeie cu care a avut o relație pasageră cu mult timp în urmă și multe altele. Romanul la care lucrează se transformă tot mai mult dintr-o parodie intenționatăîntr-o înșiruire de fantasme jalnice și dezlinate. Sentimentul propriei grandori, dar și autocompatimirea devin din ce în ce mai disperate, iar dincolo de efectele de suprafață de un comic și absurd dezlănțuit, se întrevăd toate frustrările unui scriitor blazat și însingurat

extinde
 

Detalii produs

Autor: Sam Savage

Traducător: Vali Florescu

Data apariției: 2011

Titlu original: The Cry of the Sloth

ISBN: 978-973-46-1966-5

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 264

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: absurd, comic

 

Opinii editoriale

"Pastrind accentele de tragicomedie bovarista, Tipatul lenesului creioneaza istoria nu mai putin dramatica a unei alte fiinte purtate prin viata pe aripile fanteziilor literare. De data aceasta, aspiratiile chinuitoare nu mai apartin unui cititor inocent, ci unui scriitor de provincie, bineinteles cu opera nepublicata, si in plus fondator al unei reviste literare mediocre, cu pagini tiparite in ordine gresita.
Subintitulat jucaus „Peste masura de tragica poveste a lui Andrew Whittaker, asa cum reiese ea din scrierile sale adunate in volum, definitive si absolut complete”, Tipatul lenesului este un roman cvasiepistolar, al carui protagonist prinde contur in mintea cititorilor exclusiv prin scrisul sau. „Cit scris, atita viata” pare a-i fi deviza. In Tipatul lenesului, Sam Savage a transfigurat fara indurare, americaneste, dar si cu seducatorul amestec (deja caracteristic) de umor si ironie, portretul unui (oricarui) visator la celebritatea literara, ce traieste din propriu-i vis si se micsoreaza astfel cu fiecare zi, devenind, in schimb, el insusi comentariul cartilor nescrise."

9 iunie 2011, Cultura - Dana Pîrvan Jenaru

"Tipatul lenesului, in original, The Cry of the Sloth, este strigatul infundat (...) al unui om disperat, debusolat, dezavuat, care se afunda pe zi ce trece in depresie, psihoza si paranoia. La fel de marginal si izolat ca Firmin, sobolanul din romanul omonim – banuim ca scrisorile nu sint nici macar expediate, ci scrise doar de dragul de a fi scrise, de a avea o ocupatie, alternativa fiind sinuciderea –, Andy Whittaker are toate sansele sa se alature galeriei de antieroi memorabili ai fictiunii americane contemporane sau, mai curind, sa inaugureze una noua, cea a oamenilor de litere, jalnici, patetici, plini de sine, dar si de umor, posesori ai unui ego pe masura farmecului teribil pe care il degaja. Un frumos invins, altfel spus, un scriitor ratat, care, la fel ca personajul lui Cohen, face din ratare un stil de viata si, paradoxal, un atu."

28 mai 2011, Suplimentul de cultură nr. 316 - Florin Irimia

"Tipatul lenesului. Peste masura de tragica poveste a lui Andrew Whittaker, asa cum reiese ea din scrierile sale adunate in volum, definitive si absolut complete (Editura Polirom, 2011, traducere de Vali Florescu again) este o carte extrem de elaborata. Amestecind (fragmente de) scrisori catre diferiti destinatari, reclame si anunturi din ziare, liste de bacanie, se contureaza indirect un personaj si o lume. O carte foarte in spiritul lui Mircea Horia Simionescu, scrisa cu detasare si cu umor, poate si cu nitica autoironie la adresa autorului. Sint luate in raspar destule stereotipuri si poncife ale vietii americane – de zi cu zi sau culturale –, sint bine redate multe personaje ce contureaza un intreg insectar. (…) Se citeste pe nerasuflate."

1 iulie 2011, Observator cultural nr. 581 - Cristina Manole

"Scriitorilor, zgiriati-va pe ochi. Daca vreodata v-ati simtit tentati sa scoateti capul din micul vostru orasel de provincie si v-ati trimis poezelele sa fie publicate, daca ati cunoscut vreodata sunetul greu al plicurilor de raspuns care va dau peste bot sau daca visul nemuririi literare nu va da pace, cititi Tipatul lenesului. Nimic nu poate fi mai descurajant.” 

Guardian

"Satira lui Sam Savage are calitatea rara de a fi in acelasi timp muscatoare si amuzanta.” 

 

The New York Times

" Andy Whittaker, protagonistul din Tipatul lenesului, este un scriitor disperat, depresiv si frustrat sexual. Cu greu putea alege Savage un personaj mai credibil care sa dea autenticitate cartii sale.” 

Kirkus Reviews