TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Insula Tokyo PO-NAK-INSULT-15-N-001
Insula Tokyo
Vezi
galerie

Insula Tokyo

de Natsuo Kirino

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #241482

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Român distins în anul apariției cu Premiul Junichiro Tanizaki și ecranizat, în 2010, în regia lui Makoto Shinozaki, într-o producție cu actriță Tae Kimura în rolul principal

Cîteva zeci de naufragiați japonezi își găsesc pe rând refugiul pe o insulă din largul Filipinelor. Kiyoko, singură femeie din tot grupul, ajunge acolo printre primii, alături de soțul ei, care dispare însă curând. Aflată la mijlocul vieții, Kiyoko devine obiectul dorințelor tuturor celorlalți naufragiați și își intră repede în rolul de femeie fatală: pe rând, fiecare soț (obținut prin tragere la sorți!) își găsește moartea în condiții misterioase.
Pe insulă apare și un al doilea grup de naufragiați, al chinezilor, care se dovedesc a fi foarte practici și inventivi, ajungând să-și creeze din resturile de pe insulă un sistem de supraviețuire ingenios, în timp ce japonezii își risipesc energia cu obiecte artizanale decorate fantezist și cu alte lucruri la fel de fără rost.
În scurt timp, cele două clanuri încep să nu se mai înțeleagă; nu e greu de priceput că rivalitățile lor nu sunt doar economice…
În această alegorie à la Daniel Defoe, Natsuo Kirino urmărește cu exactitate aproape mecanică raporturile de forțe ce se nasc într-o comunitate închisă; ea reușește să jongleze admirabil cu umorul și cruzimea, fără să piardă din vedere temă principală a romanului: locul femeii japoneze în contemporaneitate.

„Kiyoko și-a scos rochia neagră și zdrențuită. Goală, a intrat în mare… «Azi joc rolul principal și trebuie să fiu frumoasă», și-a spus, zâmbind fără voie. Întotdeauna și oriunde s-ar fi aflat, avea rolul principal. Pe insulă era în centrul atenției și toți se întreceau să-i intre în grații… Dintre cei treizeci și doi de locuitori ai insulei, ea era singura femeie... Câte lupte pe viață și pe moarte nu se dăduseră pentru ea, cea de acum? I-a venit din nou să zâmbească. Oare câte femei, pe lumea asta, erau la fel de dorite de bărbați precum era ea?”

extinde
 

Detalii produs

Autor: Natsuo Kirino

Traducător: Andreea Sion

Data apariției: octombrie 2015

ISBN: 978-973-46-5611-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 272

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: moarte, umor