TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Sindromul de panică în Orașul Luminilor PO-MAV-SDPNOL-12-N-001
Sindromul de panică în Orașul Luminilor
Vezi
galerie

Sindromul de panică în Orașul Luminilor

de Matei Vişniec

Titlu apărut în colecția Top 10+ la Polirom

Id: #205894

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ediție de buzunar
 

Descriere produs

Premiul revistei Observator cultural pe anul 2010, la categoria Proză

 
Sindromul de panică în Orașul Luminilor este o distopie vie, care tocmai se consumă sub pana unui scriitor ratat, devenit personajul principal al acestui roman total.
 

Cafeneaua Saint-Medard pare un turn Babel contemporan, în jurul căruia gravitează o mulțime de autori și care este patronat de domnul Cambreleng, un editor fără editură. Într-o zi, excedat de sutele de „pagini de cuvinte” scrise de autori avizi de glorie literară, într-o lume în care domnesc imaginea și sunetul, domnul Cambreleng decretează moartea cuvintelor. Principala lui pasiune devine colecționarea cărților moarte, care umplu librăriile transformate în abatoare, din cauza cititorilor orbi și surzi la suferința cărților necitite. În Parisul copleșit de personalitățile care l-au locuit și de istoria sa glorioasă, au loc întâmplări neobișnuite, invizibile unui ochi neexperimentat: un poem cucerește planeta, o pisică ține un jurnal, o poveste de dragoste scapă de sub control, visele evadează în realitate și toți locuitorii se preschimbă, fără voia lor, în personaje.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Matei Vişniec

Data apariției: 2012

Titlu original: Sindromul de panică în Oraşul Luminilor

ISBN: 978-973-46-2796-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 324

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: distopie, moarte

 

Din blogul Cartepedia

Cartepedia Cartepedia

,,De două ori pe lună, redacția revistei Semne Bune vine în vizită pe Cartepedia și îți recomandă cele mai interesante lecturi pe care poți pune mâna. ...“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

Fară să exageram, Sindromul de panică în Orașul Luminilor este un roman excepțional, care îmbină propriile senzații și trăiri ale autorului, care este el însuși un personaj, cu o lume imaginară plină de personaje excelent descrise și construite, în care literatura și cultura au locul principal.

Pentru spectatorul de pe margine, este descrierea unei societăți decadente, una în care literatura începe să sufere primele lovituri, din ce în ce mai grele, de vreme ce scriitori încep să devină necunoscuți, după ce cu doar o zi în urmă erau vedete, iar marile cărți devin pur și simplu «moarte».

Jovi Ene

Matei Vișniec ne demonstrează că suprarealismul are acea rară calitate înnăscută de a fi egal cu sine indiferent de forma în care alegi să-l torni. Se încăpățânează să se așeze în matricea oferită doar așa cum dorește și nicidecum așa cum ai încerca să-l forțezi: mereu lipit de realitate și bine de tot cu picioarele în ficțiuni palpabile, mult mai plauzibile ca cea în care ne învârtim zi de zi. Meritul consacratului autor e că nu forțează vreo clipă capriciosul curent. Fie că e poezie, teatru, ori roman, stilul, curgerea rămâne identică. În acest superb roman lipsit de acțiune concretă, până și melcii scriu pe trupuri de femei tinere. Pisicile țin jurnale, iar gândacii ies din buzunarul personajului-narator-autor pentru a-i supraveghea pașii și puținele rânduri scrise.

(...) Cărțile sunt închise în pivnițe, trupuri moarte salvate de la putreziciunea librăriilor, dar cuvântul e mai viu ca oricînd. Decât să moară, mai bine să fie scris de melci și de pisici. În fond, ei știu mai bine ce se învârte într-o casă de om, într-o grădină, într-o realitate.

Cristi Ardelean
Matei Vişniec
Matei Vişniec
Autor

Matei Vişniec (n. 1956) este poet, dramaturg, romancier şi jurnalist. După un lu...

vezi autor