TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Întoarcerea lui Rabbit HF-JOU-NTOALR-08-P-001
Vezi
galerie

Întoarcerea lui Rabbit

de John Updike

Titlu apărut în colecția Raftul Denisei la Humanitas Fiction

Id: #202946

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Romanul Întoarcerea lui Rabbit continuă povestea lui Harry Angstrom, unul dintre cele mai populare personaje din literatura americanăla zece ani după întâmplările din Fugi, Rabbit (1960), primul volum al celebrei tetralogii cu același erou, publicat în "Raftul Denisei" (2008).

 

  Harry „Rabbit” Angstrom se întoarce, așa ar suna titlul de ziar pe care personajul principal al romanului lui Updike ar putea să-l culeagă la linotip, chiar despre el însuși. După zece ani de la întâmplările din Fugi, Rabbit, primul volum al tetralogiei construite în jurul aceluiași (anti)erou, Harry Angstrom, „se întoarce” blazat, anesteziat, rutinat de căsnicia fără speranța cu Janice și slujba măruntă de linotipist, las, dar plin de viață, înfricoșat, dar plin de umor. Cum Updike este cronicarul predilect al adulterului suburban, vechea infidelitate a lui Angstrom apare acum în oglindă: soția lui, Janice, îl părăsește pentru Stavros, un vânzător de mașini. Iată punctul de cotitură în viață lui Rabbit, care declanșează o serie de reevaluări capitale.

 

Rabbit începe din nou să riște. O cunoaște pe Jill, o adolescență dependență de droguri, căreia îi refuză -- o vreme -- avansurile. Jill i-l prezintă pe Skeeter, amicul ei negru, un chibiț perfect, de un straniu tragism, care îi revoluționează lui Rabbit câteva dintre ideile rasiste. Fără să-și dea seama, Rabbit lasă în urmă conservatorismul închistat al clasei de mijloc americane și avansează treptat spre altceva -- o mai bună gestionare a deziluziei, a ratării, a suferinței.

 

Întoarcerea lui Rabbit este un roman la fel de paradoxal ca America anilor '60, măturată de vântul schimbării, ruptă între grandioasă reușită a lui Apollo 13 și tragedia Vietnamului. Fascinat de limbajul astronauților, de vechile expresii care deservesc explorarea unei lumi cu totul noi, John Updike reușește să-și insemineze textul cinematic, pus sub semnul prezentului, cu aluzii la un „dincolo” care rămâne de explorat. Nu numai Rabbit e mai matur în acest roman, ci și Updike, care scrie cu poftă, cu setea de a largi perspectiva și cu neașteptată compasiune.

extinde
 

Detalii produs

Autor: John Updike

Traducător: George Valentin Volceanov

Data apariției: 2008

Titlu original: Rabbit Redux

ISBN: 978-973-689-279-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 440

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: absurd, iubire

 

Opinii editoriale

„De remarcat traducerea extraordinara data de George Volceanov acestui extrem de dificil roman al lui Updike, scriitorul absolut al limbajului american modern.”

„Căsătorește-te și fugi!”, în Adevărul literar & artistic, 28 ianuarie 2009 - Marius Chivu

„Fiecare an în care Premiul Nobel nu i se acordă lui John Updike (decedat la 27 ianuarie 2009) era o ofensă adusă literaturii!”

„Căsătoria e adulter!”, în Maxim, februarie 2009 - Marius Chivu

„Întoarcerea lui Rabbit este un slam dunk literar, o demonstrație de forță, un izvor de citate perverse, un mare roman clasic al postmodernității și un fișier de personaje grele, fie că au o sută de replici sau numai una.”

„Rabbit c'est moi”, în New York Times Book Review, 2 februarie 2009 - Alexandra Rusu

"O performanta uluitoare! O disectie a Americii profunde care scoate la iveala adevaruri subtile despre natura umana, atingand sexualitatea, vinovatia si ratarea." 

Life

"In Intoarcerea lui Rabbit, John Updike are gratia, siguranta si vigoarea unui atlet, pe langa auzul absolut al unui muzician de geniu. O carte care ar putea sa va schimbe viata." 

New York Times

"John Updike are cu adevarat geniul limbii, e pasionat de cuvinte rare, stranii, ca si de barocul involuntar, sclipitor, al limbii de zi cu zi. Nimeni nu stie mai bine decat el cum vorbeste americanul modern." 

George Steiner

"Dar mai presus de Saul Bellow si Philip Roth il asez pe John Updike. As lua cu mine [pe o insula pustie] tot ce are el mai bun: tetralogia Rabbit. Obligatoriu!" 

Ian McEwan
John Updike
John Updike
Autor

John Updike s-a nascut in 1932 in Shillington, Pennsylvania. A studiat literatur...

vezi autor
George Valentin Volceanov
George Valentin Volceanov
Traducător

George Valentin Volceanov (n. 28 mai 1956, București) este un traducător român,...

vezi autor