TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Casa scărilor CR-IOP-CASA0S-15-N-001
Casa scărilor
Vezi
galerie

Casa scărilor

de Ion Pop

Id: #202562

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Casa scărilor este a unsprezecea carte de poezie a lui Ion Pop, de la debutul din 1966, cu Propuneri pentru o fântână, urmat de Biata mea cuminţenie (1969), Gramatică târzie (1977), Soarele şi uitarea, antologia Descoperirea ochiului (2001), până la Elegii în ofensivă (2003), Litere şi albine (2010) şi În faţa mării (2011).

Structurat în trei cicluri, volumul face ecou deopotrivă unor „ocazii, momente, întâmplări” ale biografiei angajate în „viaţa imediată”, confruntă – în ciclul Degetul lui Bach – orgoliile şi cruzimile Artei cu faptul de viaţă simplu şi comun omenesc, ori angajează reflecţii mai ample asupra unor momente de istorie recentă, de actualitate a relaţiei dintre poezie şi viaţă, dintre o lume pe cale de a-şi pierde armătura simbolică şi pur şi simplu umană, sub asediul derizoriului şi al iresponsabilităţii etice.
Puternicele accente elegiace ale acestor versuri marchează un discurs modelat la şcoala modernităţii şi postmodernităţii lirice româneşti, angajat consecvent într-un dialog când tensionat, când echilibrat-reflexiv, cu universul Bibliotecii care a alimentat în timp şi opera criticului şi istoricului literar, autor al unor studii de sinteză despre avangarda literară românească, poezia generaţiei ’60, ori consacrate operei unor Lucian Blaga, Ilarie Voronca, Gellu Naum şi Nichita Stănescu. Sumarul acestui nou volum propune, de fapt, noi „elegii în ofensivă”, în care fondul grav al reflecţiei atestă o decisă şi dramatică angajare existenţială, în căutarea unei ordini lăuntrice mereu ameninţate. Multe dintre textele cărţii de acum fost întâmpinate foarte favorabil încă de la aparţia în paginile revistelor literare din ultimii ani.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ion Pop

Data apariției: iulie 2015

ISBN: 978-973-23-3119-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 96

Limbă: Română

Dimensiuni: 13,5x22 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cartea Românească

 

Opinii editoriale

„…o oglinda a acestei poezii ce viseaza, in organicitatea ei, a sintetiza fiinta care evadeaza din «facutul» scriptic, din solemnitatea conventiilor, din aerul inchis al bibliotecilor, aidoma unei seminte «pindind humusul cald,/ fisura unei pietre», ce se straduieste a relua ciclul vital, strangulat de excesul Cartii.”
 

Gheorghe Grigurcu

„…cind priveste in jur, ba la realitatile culturale, ba la cele morale, Ion Pop promoveaza o cultura sarcastica a versului, de notatie caustica. Patologia realitatii e acum strict bacoviana, iar boala si moartea ataca pina si spatiile cele mai sacre, cele mai imune. Nu doar realitatea se malformeaza, ci insasi arta intra in descompunere; sau se anima de la principiul vital… Inca o data ecuatia arta-viata e rezolvata pozitiv, prin stergerea discriminarii, prin contaminare. Ceea ce ar putea insemna ca si conflictul dintre poetul «livresc» si nostalgiile lui «vitale» s-a pacificat. Cit de cit, fireste.”

Al. Cistelecan

„Cu ultimele doua volume de versuri… Ion Pop face trecerea, in spatiul poeziei romanesti, de la profesionalism la excelenta. Pastrind citeva dintre do-minantele de pina acum (in special dimensiunea livresca si optiunea pentru elegie…), lirica sa inregistreaza doua cistiguri majore: simplitatea expresiei si profunzimea experientei existentiale… Gasind tonul cel mai adecvat (un ton atic, vibrant) pentru a scrie despre vulnerabilitate, spaima si moarte, Ion Pop da in Elegii in ofensivasi Litere si albine o poezie de o forta rara si de mare originalitate…”

Sanda Cordos