TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Lapte negru PO-ELS-LAPTEN-12-P-001
Lapte negru
Vezi
galerie

Lapte negru

de Elif Shafak

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #205707

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Prin Lapte negru, Elif Shafak reface cu eleganta parcursul de la scriitoarea nomada independenta la mama sedentara, plina de nesiguranta; ea nu-si dezminte imaginatia debordanta si personifica atit propriile trasaturi de caracter, sub forma unui harem de femei in miniatura, cit si feluritele faze ale depresiei postnatale care-o macina, sub infatisarea unei familii sinistre de djinni. Shafak isi impleteste experientele legate de maternitate cu cele ale unor scriitoare celebre precum Virginia Woolf, Sylvia Plath, Zelda Fitzgerald, Ayn Rand, Alice Walker sau Toni Morrison, cautind cu perseverenta o solutie la conflictul dintre maternitate si creativitate.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Elif Shafak

Traducător: Ada Tănasă

Data apariției: 2012

Titlu original: Black Milk

ISBN: 978-973-46-3148-3

Copertă: Paperback

Număr pagini: 352

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: creativitate, depresie

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Situat la întretăierea dintre ficţiune, memorialistică, biografie şi asezonat cu o vagă aromă esoterică şi depresivă, Laptele negru se centrează pe problema maternităţii, aşa cum a fost experimentată......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"Pina la un punct, Lapte negru, cartea lui Elif Shafak [...] isi propune [...] sa ne vorbeasca despre scriitoarele lumii in raport cu maternitatea, pe care, de la caz la caz, fie au imbratisat-o, fie au contestat-o, fie pur si simplu au refuzat-o.
Astfel, pentru a folosi termenul inventat de Alice Walker, autoarea Culorii purpurii, cartea lui Elif Shafak devine un tratat de femeism si nu de feminism, in care femeia, scriitoarea, sotia, mama, iubita pot coabita armonios impreuna, punindu-se reciproc in valoare, atunci cind situatia o cere, fara ca nimeni sa se simta defavorizat, sacrificat, ingradit si asa mai departe. Normal, trebuie sa vrei ca acest lucru sa se intimple, trebuie sa faci un efort, sa fii puternica, trebuie, de asemenea, sa iubesti si, de ce nu, sa te iubesti. Dar nimic nu e imposibil.
In pagini de o eruditie fina, cind pline de umor, cind grave, dar niciodata plictisitoare, Elif Shafak ne povesteste cum e sa fii femeie. Si povesteste atit de bine, incit nu numai ca-ti trezeste admiratia, dar reuseste sa te faca invidios."

9 martie 2013, Suplimentul de cultură, nr. 390 - Florin Irimia

"Lapte negru este o carte-calatorie, o harta ce-si calauzeste cititorul prin hatisul mintii si sufletului, iar cele doua calatorii simultane, una in Valea Bebelusilor si cealalta in Padurea Cartilor, de-a lungul careia descoperim ca orice perioada tulbure este depasita mai usor realizind ca depresia poate fi o minunata ocazie daruita de viata pentru a infrunta ceea ce conteaza enorm pentru fiinta noastra, dar care, din graba sau ignoranta, a fost maturat sub pres.
Conflictele femeii regasite in paginile acestei carti nu sint tipice doar unei scriitoare sau mame ce sufera de depresie postapartum. Orice femeie se gaseste intr-un anumit moment al devenirii sale sfisiata launtric, prinsa intre doua lumi, iubind tarimul inchipuirii mai mult decit cel real, an dupa an devenind tot mai epuizata de paradoxuri fara rost, relatii nepotrivite, iubiri gresite. O femeie care fringe inimi și are inima frinta, careia ii pasa prea mult ce cred ceilalti, care se teme ca Dumnezeu nu o iubeste, simtindu-se fericita doar atunci cind da glas vocatiei sale (cind scrie)."

30 ianuarie 2013, bookblog.ro - Elena Potocean

"Dupa ce a nascut, Elif Shafak a facut depresie post partum. Lapte negru e scrisa ca o forma de terapie: e si despre experienta ei cu depresia, si despre viata ei de dinainte de a deveni mama, si despre dorinte contradictorii, (nevoia de scris si cercetare si dorinta de a avea un copil) si, cum spuneam, despre alte scriitoare care au cintarit la un moment dat intre aceste doua optiuni care se armonizeaza greu: aceea de a avea copii si cea de a fi scriitoare profesionista.
Cartea lui Elif Shafak atinge foarte multe puncte sensibile pentru traseul unei femei care vrea sa faca din scris o meserie.Cred ca daca genul acesta de carti ar circula intr-un numar mai mare si ar fi citite fara prejudecati, femeile care au avut macar o data in viata una sau alta dintre problemele despre care vorbeste Elif Shafak s-ar simti mai putin ciudate, defecte, incapabile sau superficiale si s-ar iubi macar un pic mai mult."

26 februarie 2013, bookaholic.ro - Alina Purcaru

"Intotdeauna prefer sa scriu despre alte vieti decit a mea, despre alti oameni. In viata cotidiana sintem mereu noi insine. Insa arta si literatura ne dau ocazia sa ne punem in locul altora, sa depasim granitele sinelui. Dintotdeauna mi-a placut sa fac asta. Am scris Lapte negru in ciuda mea, cumva. A fost o experienta cathartica si vindecatoare, intr-un anumit sens. [...]
Cind eram mica, aveam in casa un ceas desteptator, mare si rotund. Intr-o zi s-a oprit. M-am hotarit sa il desfac si sa vad daca il pot repara. Am fost fascinata de mecanismul dinauntru. Atit de complicat, atit de… nuantat. Evident ca nu am fost in stare sa il repar. Cred ca scriind aceasta carte am trait aceeasi nevoie. Nu pot sa fac operatii. Dar m-am deschis pentru a-mi examina mecanismele interioare. Spre norocul meu, de data aceasta a functionat."

Elif Shafak în interviu cu Virginia Costeschi, 22 ianuarie 2013, BookMag.eu - Elif Shafak

"Scriitoarea turca m-a uimit, m-a fascinat, m-a facut sa o citesc cu sufletul la gura si sa ma regasesc moment de moment [...]
Iar despre depresie, subiectul in jurul caruia a fost construita povestea, Shafak spune ca poate fi o minunata ocazie daruita de viata pentru a infrunta fara inconjur probleme ce conteaza enorm pentru fiinta noastra, dar care, din graba sau ignoranta, au fost maturate sub pres. Pune punctul pe I, subliniind ca depresia postnatala este mult mai raspindita decit am vrea noi, ca societate, sa credem."

2 aprilie 2013, BookMag.eu - Oana Grecea

"(...) Elif Shafak, om de mare libertate in fictiune, isi poate permite cam orice si cam oricit. Iar asta chiar si intr-un volum nonfictional precum acest Lapte negru. Pe de o parte, autoarea povesteste despre independenta ei ca om al imaginatiei, ca nonconformista din reflex si ca nomada perpetua, legitimindu-si convingerile prin invocarea, in mici schite de portret, a nonconformistelor mai vechi si mai noi din istoria literara a lumii.
Pe de alta parte insa, pentru a explica mai bine reformularile interioare aduse de maternitate, Elif Shafak redevine omul de fictiune si descompune eul in sase Degetici simpatice (pragmatica, ambitioasa, cinica, sufita, vampa si mamoasa), urmarindu-le apoi – ca intr-un basm animat – gilceava inteleapta si aprinsa lupta pentru suprematie. Asa se face ca povestea acestei depresii nu are in ea nimic depresiv: e sprintara, inteligenta, curajoasa, extrem de vie in aplombul si in umorul ei."

17-23 ianuarie 2013, Dilema veche, nr. 466 - Claudiu Constantinescu

"Lapte negru este rezultatul unui amestec intre creatia materna si calimara. Provoaca hohote de ris, dar si temeri. Nu trebuie sa faci parte din lumea scriitoarelor pentru a citi aceasta carte. Autoarea, Elif Shafak, a vrut sa povesteasca despre cit de greu este sa-ti conturezi o identitate feminina, sa-ti impaci toate ipostazele interioare intr-o lume in care ti se cere sa ai calitatile unui androgin, sa poti deveni independenta financiar, culta, dar suficient de abila incit sa stii cind sa mimezi prostia considerata, uneori, sexy. Este lumea in care femeilor cochete, fascinate de imaginea curtezanei venetiene, o seducatoare si o poeta desavirsita, li se va reprosa tendinta de-a fi libertine si alunecoase, desi atrag priviri, iar femeile de cariera sint considerate prea masculine si lipsite de farmec.
Lapte negru este, poate, una dintre cele mai bine primite carti despre conflictul interior care le macina pe femeile prinse intre niste roluri stabilite de altii. Este profunda si amuzanta, in dulcele stil al scriitoarei turce."

14 iunie 2013, TownPortal.ro - Adriana Gionea

"O proza luxurianta imaginativ si tenebroasa ca stare, care te solicita si iti da, in schimb, o lume adinca, din care iesi cu greu, odata ce ai apucat sa te scufunzi si, poate cel mai important, iesi... altfel."

12 februarie 2013, LiterNet.ro - Ioana Baldea Constantinescu

"Lapte negru de Elif Shafak [...] este o carte inclasabila, o confesiune, un roman mascat ori o autobiografie; si subtitlul explica putin continutul ei: despre scris, conditia de mama si haremul interior.
Cartea s-a nascut din experienta maternitatii, care a insemnat o depresie, neputinta de a mai scrie, introspectia privind propria natura. Totodata, reflectiile o indreapta sa vada si destinele altor scriitoare, sa descifreze ce a insemnat pentru ele iubire si casatorie, viata de familie si copii. Asa ca isi cauta raspuns la intrebari si dileme in alte biografii."

11 ianuarie 2013, Ziarul de duminică - Elisabeta Lasconi

"Nu pretind ca fictiunea are magnitudinea unui cutremur, insa, cind patrundem intr-un roman, lasam in urma micile noastre apartamente comode si, prin intermediul personajelor fictive, ne trezim ca ajungem sa cunoastem oameni pe care nu i-am intilnit niciodata inainte si pe care poate chiar i-am detestat, caci am crezut ca sint Ceilalti ai nostri.” 

Elif Shafak
Elif Shafak
Elif Shafak
Autor

Elif Shafak este una dintre cele mai premiate romanciere contemporane şi cele ma...

vezi autor