TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Sînt o babă comunistă! PO-DAL-SOBCT1-11-N-001
Vezi
galerie

Sînt o babă comunistă!

de Dan Lungu

Titlu apărut în colecția Top 10+ la Polirom

Id: #204894

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ediție de buzunar
 

Descriere produs

Sînt o babă comunistă! - una dintre cele mai traduse cărți ale anului 2009

 

Ne aflăm la aproape zece ani de la căderea dictaturii ceaușiste, cu puțin timp înaintea alegerilor electorale. Emilia Apostoae, pensionară, care și-a trăit cea mai mare parte a vieții sub regimul „puterii populare”, primește un telefon de la Alice, fiica sa, emigrată în Canada, prin care este îndemnată „să nu voteze cu foștii comuniști”.

 

Acest telefon, urmat de alte discuții în contradictoriu, o aruncă pe Emilia într-o adevărată criză identitară, din care încearcă să se salveze rememorând trecutul și căutăndu-și justificări, în ochii ei și ai fiicei, pentru propriile nostalgii. Însoțiți mereu de umor și (auto)ironie, ne întoarcem spre copilăria și adolescența Emiliei, intrăm în miezul nostalgiei paradoxale după dictatură, pulsăm în ritmurile vieții cotidiene și înțelegem din interior problemele epocii.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Dan Lungu

Data apariției: 2011

ISBN: 978-973-46-2222-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 192

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism, conflict, umor

 

Opinii editoriale

Aș spune că banalitatea este întrucâtva corelativul mediocrității. Nu există lucruri banale, ci doar priviri plictisite, lipsite de curiozitate ale unor suflete moarte. Banalitatea locuiește în ochiul celui care privește, și nu în lumea înconjurătoare. Pentru scriitorul viu, orice fleac și orice gest mărunt sunt interesante.

(…) Cred că nu am vocația umanului abstract, care înflăcărează mintea, dar nu se regăsește în gesturile cotidiene. Viața cotidiană este cea mai bună scenă pentru scrutarea și exersarea umanului."

Iulian Sîrbu

Cartea lui Dan Lungu nu e decât o oglindă pe care tot ne chinuim să o spargem, dar nu reușim. Principiile de viață ale femeii care calcă pe tezic, din obișnuință, ne îngroașă sentimentul zădărniciei. Sociologul, altfel decât noi, știe că rădăcina răului nu se scoate cu telefoane din Canada sau mesajele amăgitoare ale liberalismului care nu dă nimic. „E ușor să fii optimist când trăiești în Canada, în Franța sau America… Mai greu e să fii aici și să o trăiești… Să vezi atunci optimism! Ce bigudiuri.” Instrumentul de pus părul pe moațe e ironia caustică a autorului care nu se îmbată cu aparențele unui capitalism proclamat. Vede limpede și asta nu ne convine.

Îi rămân dator autorului cu o reverență: ca sociolog, a știut mai bine decât mine că morbul adaptării e mai puternic decât visele noastre de schimbare."

Marius Ghilezan

Mi-a plăcut foarte mult cum Dan Lungu a intrat în detaliile bucătăriei romanului și ale modului în care a echilibrat vocile pentru a obține amestecul dorit de ironie și comprehensiune la adresa comunismului."

Constantin Pistea
Dan Lungu
Dan Lungu
Autor

Dan Lungu (n. 1969) este unul dintre cei mai apreciați scriitori români, cărți a...

vezi autor