TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Zaira (Top 10+) PO-CDF-ZAIRT1-12-N-001
Zaira (Top 10+)
Vezi
galerie

Zaira (Top 10+)

de Cătălin Dorian Florescu

Titlu apărut în colecția Top 10+ la Polirom

Id: #205142

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Crescuta pe o mosie din Romania anilor ’30 sub ocrotirea unei bunici si a unui var, Zaira impartaseste cu acesta din urma pasiunea pentru teatru. Razboiul si fascismul, apoi venirea comunistilor schimba insa dramatic soarta familiei. O fuga primejdioasa o poarta pe Zaira, impreuna cu sotul si fiica ei, in Praga ocupata de tancuri, iar de aici la Washington. Ambitioasa si tenace, reuseste sa-si construiasca o viata noua printre straini, dar, la batrinete, se va intoarce in patrie, in cautarea unei vechi iubiri pierdute. Un roman cu un final surprinzator, despre o dragoste imposibila care supravietuieste deceniilor si soarta unei femei care, in ciuda tuturor piedicilor, isi asculta glasul launtric intr-un secol al razboaielor si al violentei.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Cătălin Dorian Florescu

Traducător: Mariana Bărbulescu

Data apariției: 2012

Titlu original: -

ISBN: 978-973-46-2399-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 456

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: exil, iubire, război

 

Opinii editoriale

”Situatia artistului adevarat este aceea a omului care, creind, isi exprima existenta. El nu fabrica nimic, nu produce, el se exprima. Acest mod de a fi este intrinsec, vine din profunzimea fiintei, este o valoare personala, care nu este dictata de piata [...]”

Cătălin Dorian Florescu în interviu cu Robert Șerban, ianuarie 2013, Orizont - Cătălin Dorian Florescu

”Recunosc, sint vinovat de singura vina pe care o poate avea un inocent: port prea multe cuvinte, imagini, povesti cu mine. Imaginatia si sufletul se revarsa ca un fluviu prea plin. Uneori, cind imi dau drumul, trebuie sa-mi avertizez prietenii, ca sa se puna la adapost, sa se urce in copaci, ca sa nu fie luati de ape.
Continutul ramine peste tot acelasi: omul care cauta un loc sigur, o viata mai buna. Omul care stie sa supravietuiasca, desi e prada razboaielor, dictaturilor, cataclismelor. Intotdeauna exista unul care spune: voi dainui.”

20 februarie 2013, BookMag.eu - Cătălin Dorian Florescu

”Atit Romania, cit si Elvetia sint spatii culturale europene. Amindoua sint parte integranta din mine si au un rol important in povestirile mele. In fiecare din romane descriu existenta umana raportata la spatiul european, pe care il cunosc cel mai bine. Dar nu trebuie uitat ca orice literatura buna trece dincolo de delimitarile culturale si nationale si poate fi inteleasa oriunde. Sub acest aspect nu exista o literatura romana, germana, europeana sau chineza. Nu exista decit o literatura esentiala sau superflua, deci buna sau proasta.”
Daca va referiti insa la publicul pentru care scriu, atunci trebuie spus ca nu scriu pentru un public oarecare, ci incerc sa creez o literatura autentica si substantiala. Publicul vest-european va iubi poate exotismul romanelor mele, pentru ca nu cunoaste lumea estica pe care o descriu. Publicul roman le va iubi, sper, tocmai pentru ca se recunoaste. Dar, dincolo de aceste particularitati, miezul literaturii mele este drama umana, povestea concreta a Zairei sau a lui Jacob. Iar la acest capitol nu exista cititor estic sau vestic, nu exista decit cititorul in sine.

Cătălin Dorian Florescu în interviu cu Virginia Costeschi, 13 noiembrie 2012, BookMag.ro - Cătălin Dorian Florescu

”Sint multi betivi in cartile mele, spre exemplu personajele secundare din Zaira. Aici e Zizi, cea care merge impreuna cu betivanii satului si bea si ea tot timpul. E o coloratura, pentru ca-mi sint dragi. Sau poate pentru ca reusesc sa-si suporte fiinta prin aceasta ultima poarta, acest ultim zid care le-a mai ramas, de care se pot sprijini ca sa uite.”

Cătălin Dorian Florescu în interviu cu Madalina Moraru, 10 decembrie 2012, Opinia Veche, nr. 444 - Cătălin Dorian Florescu
Cătălin Dorian Florescu
Cătălin Dorian Florescu
Autor

Cătălin Dorian Florescu (n. 1967, Timișoara) a părăsit România în 1982 și s‑a st...

vezi autor