TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tarantula HF-BOD-TARANT-14-N-001
Vezi
galerie

Tarantula

de Bob Dylan

Titlu apărut în colecția Raftul Denisei la Humanitas Fiction

Id: #239226

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Muzician-poet, Bob Dylan este una dintre personalităţile artistice care au marcat evoluţiile culturale din America anilor 1960–1970. Volumul Tarantula a fost scris de Bob Dylan la jumătatea anilor 1960 şi publicat în 1971, cu o întârziere cauzată de accidentul de motocicletă suferit de autor în iunie 1966 şi de dorinţa sa, în cele din urmă abandonată, de a opera modificări în manuscris.

 

Tarantula este un exponat prototip într-un posibil cabinet de curiozităţi literare: singura operă de gen (dar ce gen?) a unui poet-muzician epocal, cunoscută mai curând de iniţiaţi decât de mulţimile de fani, apreciată drept o capodoperă de unii critici şi contestată de alţii. Mai experimentală, formal, decât marile sale cântece, împărtăşeşte cu ele acelaşi spirit de rebeliune bine temperată. Flux verbal semiautomat sau şaradă, roman epistolar „cu cheie” sau farsă poetică sau amalgam din toate cele enumerate şi enumerabile, cartea pune într-o lumină aparte evoluţia unuia dintre cei mai influenţi pop heroes din ultima jumătate de secol.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Bob Dylan

Traducător: Sorin Gherguț

Prefaţator: Mircea Cărtărescu

Data apariției: noiembrie 2014

Titlu original: Tarantula

ISBN: 978-973-689-830-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 160

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: creativitate, succes

 

Opinii editoriale

„Asemenea lui Kerouac, Ginsberg, Burroughs, Gregory Corso, şi poate mai mult decât ei, Bob Dylan a reprezentat în cântecele şi-n scrierile lui (ce alcătuiesc un continuum fără fisură) criza de identitate a Americii de după război, căutările artistice ale unei generaţii obsedate de sentimentul unei schimbări iminente a lumii. «The times they are a-changing», avertiza el: roata se învârteşte, ce-i azi dedesubt mâine va fi deasupra, ce-i azi dispreţuit mâine va face gloria unei literaturi. Tot acest amalgam haotic de cultură înaltă şi cultură populară, de voci ce se-ntind de lanursery-rhymes la citate sofisticate formează marele colaj al Tarantulei.”

Mircea Cărtărescu

„La orice pagină veţi deschide această carte, veţi găsi, cu siguranţă, pe fiecare rând, expresii poetice originale. Şi mai fascinant însă este faptul că Tarantula, cu haosul ei, marchează punctul din care Dylan porneşte în căutarea sa dinamică, de mai multe decenii, a adevărului şi sensului în viaţă.”

Peter Glas

„Poemele în proză din Tarantula par a fi, în majoritatea paginilor, echivalentul narativ al unui tablou în care un maestru figurativ experimentează într-o manieră expresionist-abstractă. Din magma verbală se desprind însă insule de expresivitate şi indici ai unei coerenţe subterane mai afine cu spiritul baladelor lui Dylan decât ar putea părea la o primă impresie.”

Sorin Gherguţ
Bob Dylan
Bob Dylan
Autor

BOB DYLAN, cântăreţ, compozitor, autor de lyrics, scriitor şi artist plastic, pe...

vezi autor
Sorin Gherguț
Sorin Gherguț
Traducător

Sorin Gherguţ (n.1973, Bucureşti) a debutat în 1989, în Suplimentul literar arti...

vezi autor
Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu
Prefaţator

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. A absolvit Facultate...

vezi autor