TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Patria locotenentului Schreiber PO-ANM-PATRLS-15-N-001
Vezi
galerie

Patria locotenentului Schreiber

de Andreï Makine

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #203870

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Romanul unei vieți, al „intensei voluptăți de a fi”, al luptei de a răzbate prin amintiri.
 

Andrei Makine este autorul bestsellerului Testamentul francez.

O carte hibrid, melanj de memorii şi ficţiune, distinsă chiar în anul apariţiei cu Prix Wartburg de Littérature, Patria locotenentului Schreiber (2014) este rodul întâlnirii lui Makine cu Jean-Claude Servan-Schreiber, om politic şi jurnalist francez dintr-o familie ilustră, ajuns deja la o vârstă venerabilă. Impresionat de viaţa tumultuoasă a acestuia şi de eroismul de care el şi camarazii săi au dat dovadă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scriitorul l-a încurajat să-şi aştearnă memoriile pe hârtie, sperând că, graţie influenţei sale în lumea literară, îl va ajuta să le publice. Demersurile lui s-au lovit însă de reticenţa editorilor de a publica o carte cu un subiect atât de riscant. Prin urmare, Makine a hotărât să scrie el însuşi despre viaţa locotenentului Schreiber –povestea prieteniei dintre un tânăr scriitor plin de succes într-o ţară care nu este a lui şi un bătrân luptător în cel de-al Doilea Război Mondial şi în Rezistenţă, dar şi istoria secolului trecut, văzută prin ochii unui om pentru care locurile şi întâmplările de altădată rămân mereu vii şi pline de semnificaţie.

 

Nu mi-aş fi imaginat niciodată un destin atât de deschis spre sensul vieţii. O existenţă în care s-au încarnat curajul şi instinctul morţii, intensa voluptate de a fi şi durerea, revolta, detaşarea. Am descoperit un om care a trăit în ciuda urii, a iubit în mijlocul celei mai atroce barbarii a războiului, un soldat care a ştiut să ierte, însă n-a uitat nimic. Lupta lui le-a redat adevarata densitate unor cuvinte pe care nu mai îndrăzneam să le rostim: eroism, sacrificiu, onoare, patrie… Am descoperit şi în ce masură, în lumea de astăzi, această voce franceză putea fi cenzurată, înăbuşită. Această carte nu are alt scop decât să ajute cuvintele locotenentului Schreiber să învingă uitarea.” - Andreï Makine

extinde
 

Detalii produs

Autor: Andreï Makine

Traducător: Constanţa Ciocârlie

Data apariției: august 2015

Titlu original: Le pays du lieutenant Schreiber

ISBN: 9789734655113

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 200

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: Al Doilea Război Mondial, război

 

Opinii editoriale

Andreï Makine îi aduce un omagiu lui Jean-Claude Servan-Schreiber, combatant în cel de-al Doilea Război Mondial şi luptător în Rezistenţă. Şi deplânge faptul că Franţa nu se ridică la înălţimea eroilor săi… Cartea lui Makine răneşte. Şi răneşte pentru că merge drept la ţintă. Pentru că e un drapel arborat în berna.

Valerie Trierweiler, Paris Match
Andreï Makine
Andreï Makine
Autor

Andreï Makine (n. 1957, Siberia) se numără printre cei mai apreciaţi scriitori f...

vezi autor