TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Iubirea omenească PO-ANM-IUBIRO-07-N-001
Iubirea omenească
Vezi
galerie

Iubirea omenească

de Andreï Makine

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #203698

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Cartea este o replica fictionala menita sa-i reduca la tacere pe teoreticienii „crizei umanismului contemporan. Protagonistul cartii, Elias Almeida, este un revolutionar angolez care, confruntat cu aspectele cele mai sumbre ale istoriei ultimei jumatati a secolului XX, isi pastreaza increderea in puterea mintuitoare a dragostei. Narata in stilul sobru si rezervat specific lui Makine, Iubirea omeneasca este o poveste despre frumusetea nascuta din adincul, si in pofida, ororii.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Andreï Makine

Traducător: Dan Radu Stănescu

Data apariției: 2007

Titlu original: L’Amour humain

ISBN: 978-973-46-0731-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 304

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: iubire

 

Opinii editoriale

"Iubirea omeneasca, avind, pe alocuri, tonuri de simfonie tragica sau accente muzicale de fuga, se dovedeste (...) a fi nu doar povestea vietii unui om pusa in paralel cu istoria zbuciumata a Africii, ci si o neobisnuita poveste de dragoste si, deopotriva, o profunda meditatie asupra iubirii. Totul plasat in lumea dura a continentului african, un univers aparte, pe care, cel mai adesea, Occidentul a preferat sa-l ignore sau, daca nu, sa-l priveasca exclusiv prin prisma detaliilor aparente si, inevitabil, conventionale sau artificiale. In plus, Makine e pe deplin capabil sa transmita cititorului o viziune artistica autentica si lipsita de orice clisee sau grile de interpretare prestabilite, sa fie convingator chiar si atunci cind vorbeste despre conducatorii ori ideologii revolutiilor comuniste si sa puna intotdeaunain lumina ceea ce a insemnat, pentru Elias Almeida si pentru altii asemenea lui, sa supravietuiasca in astfel de vremuri grele. Caci, atunci cind mor revolutiile si cind toate falsele ideologii si idealuri se prabusesc, ceea ce-i face pe combatanti sa ramina oameni –daca le e dat sa ramina oameni… –este tocmai iubirea omeneasca, a carei descoperire e singura in stare sa salveze cu adevarat lumea adesea prea violenta si prea grabita in care traim."

decembrie 2010, Contemporanul - Rodica Grigore

"Pe scriitor il stiti. Monumental in Testamentul francez, adorabil in Femeia care astepta, Makine e un ironic sentimental preocupat de «absurditatea suverana care guverneaza viata si moartea oamenilor». Jocul coincidentelor, ironiile sortii, farsele istoriei mari, deziluziile si dezabuzarea, detaliul care face discutabil intregul, timpul masurat cind pe «calendarul"»umanitatii, cind prin ridurile sau cicatricele personajelor, cind dupa termenul de valabilitate al unei cutii cu lapte – toate sustin aceasta fraza-cheie a cartii: Istoria se joaca mai intii ca drama, iar apoi se repeta sub forma de comedie bufa."

25-31 octombrie 2007, Dilema veche - Claudiu Constantinescu

"Unul dintre cei mai pretuiti minimalisti ai literaturii franceze contemporane. Nascut in fosta URSS, Makine a emigrat si a izbucnit cu Testamentul francez. Nu multa lume stie ca ratase primele doua romane, refuzate de critica. Cel mai recent roman al sau, Iubirea omeneasca, publicat in Franta in 2005, e o poveste simpla, derulata in decoruri complicate: razboaiele infinite ale Africii, interesele marilor puteri mondiale, trafic de arme si suferinta umana. Daca v-am descris scenariul unui film B, atunci scuze! Citi-l pe Makine! Cartea sa e despre toate aceste pina la un punct. Dupa cum singur o spune, «istoria isi epuizeaza atrocitatile si promisiunile, moment in care doi oameni ramin goi sub cer, privindu-se cu dragoste unul pe celalalt». In acel moment dispar mizele planetare, comploturile geopolitice, lacomia universala si incepe viata si unul dintre cele mai bune romane ale toamnei."

16 septembrie 2007, tolo.ro - Catalin Tolontan

"O carte splendida, esentiala, profund umana.” 

Les Echos
Andreï Makine
Andreï Makine
Autor

Andreï Makine (n. 1957, Siberia) se numără printre cei mai apreciaţi scriitori f...

vezi autor