TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Măsline aproape gratis EI-ALV-MSLIAG-12-N-001
Măsline aproape gratis
Vezi
galerie

Măsline aproape gratis

de Alexandru Vlad

Id: #232315

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Dacă Ploile amare era un roman amplu, construit, cu fraze cizelate, de rafinament, Măsline aproape gratis reprezintă un soi de instantanee prozastice, aşa cum erau în fotografie instantaneele lui Henri-Cartier Bresson. Proze foarte scurte (de două-trei pagini) care arată că virtuozitatea autorului merge şi în celălalt sens: al notaţiei succinte.

Alexandru Vlad notează aici – de regulă la persoana I, căci punctul de plecare e adesea biografic – mici anecdote, incidente, dialoguri, evocări, tot ce îi pune în mişcare instinctul de scriitor, tot ce îi animă impulsul de a scrie. Exerciţii de prestidigitaţie – prozatorul mărturisea, în cadrul lansării de la Târgul de carte Gaudeamus, că le-a scris pentru a-şi păstra în formă mâna de scriitor –, instantaneele poartă la griffe (cum spun francezii), marca stilistică inconfundabilă a autorului. Frazele nu mai sunt, în schimb, ample, se sfârşesc repede, fără să fie însă nervoase, ci pline de linişte: fiindcă amprenta stilistică a prozatorului ardelean, de care vorbeam mai sus, este una care ţine de acel ritm (cel puţin în aparenţă) lent, copleşitor al vieţii, de aşa-numita durată reală a existenţei.

Şi ce mai aduc nou aceste proze scurte, după Ploile amare? Aduc umorul (deşi el nu era absent din roman, ci doar în cantităţi moderate într-o carte gravă în ansamblu), un umor lipsit de ironie, aşa cum fraza e lipsită de nervozitate. Chiar dacă unele proze scurte (prozele de tip dialog la crâşma din sat, de pildă) sfârşesc cu o poantă, aceasta din urmă nu are niciodată tăişul ascuţit al ironiei aşa-zise munteneşti, de dincoace de Carpaţi.

Mă opresc aici asupra povestirii care dă titlul cărţii, Măsline aproape gratis. Despre ce e vorba? E mica „odisee” a căutării măslinelor în anii comunismului, dat fiind că naratorul-personaj primise din partea unui medic naturist sfatul de a-şi trata ulcerul cu sâmburi de măsline.”

extinde
 

Detalii produs

Autor: Alexandru Vlad

Data apariției: decembrie 2012

ISBN: 9789737576521

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 192

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Eikon

 

Din blogul Cartepedia

Valentin Derevlean Valentin Derevlean

,,Volumul lui Alexandru Vlad conţine texte de factură diferită. Autorul le numeşte “proze asortate”. Publicate iniţial în diverse reviste, povestirile au farmecul gazetăresc britanic şi vocea unui narat......“

citește mai mult
Alexandru Vlad
Alexandru Vlad
Autor

Prozator, de asemenea, eseist, poet, traducator, publicist. Alexandru Vlad s-a n...

vezi autor