TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Portretul lui Dorian Gray GR-OSW-PORLDG-12-N-001
Portretul lui Dorian Gray
Vezi
galerie

Portretul lui Dorian Gray

de Oscar Wilde

Titlu apărut în colecția Capodopere - Literatură universală la Gramar

Id: #226666

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Cea mai înaltă, precum şi cea mai joasă formă de critică este o formă de autobiografie. Cei care găsesc înţelesuri urâte în lucrurile frumoase sunt corupţi fără a avea vreo urmă de farmec, ceea ce reprezintă un defect major.

Cei care găsesc semnificaţii frumoase în lucrurile frumoase sunt cei cu adevărat cultivaţi. Pentru aceştia există speranţă pe lume. Aceştia sunt cei aleşi, pentru care lucrurile frumoase înseamnă frumuseţe în stare pură.

Nu există cărţi morale sau imorale. Cărţile sunt scrise bine sau prost, atâta tot.
... Intră fără zgomot, încuind uşa în urma sa, după cum îi era obiceiul, şi înlătură cuvertura violetă de pe portret. Imediat, lăsă să-i scape un ţipăt de durere şi de indignare. Nu putea detecta nicio schimbare, cu excepţia faptului că ochii aveau acum o strălucire de viclenie, iar gura era încadrată de o cută curbată, trădând ipocrizia. Portretul era în continuare oribil – mai oribil, dacă era cu putinţă, decât înainte – iar roua stacojie care păta mâna portretului părea mai vie, ca şi cum ar fi fost împrospătată de sânge abia vărsat. Apoi începu să tremure. Oare doar vanitatea îl împinsese să ducă la capăt această faptă bună? Sau dorinţa de a încerca o senzaţie nouă, aşa cum sugerase lordul Henry, cu un hohot batjocoritor? Sau pasiunea aceea de a juca un rol care ne face uneori să facem lucruri mai nobile decât suntem noi? Sau, poate, toate acestea? Şi de ce era pata roşie mai mare decât înainte? Părea să se fi strecurat, ca o boală teribilă, peste degetele acelea ridate. Era sânge şi pe picioarele tabloului, ca şi cum lichidul acela ar fi picurat – era sânge chiar şi pe mâna care nu ţinuse cuţitul.
extinde
 

Detalii produs

Autor: Oscar Wilde

Traducător: Andreea Şeler

Data apariției: 2012

Titlu original: The Picture of Dorian Gray

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 276

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Gramar

Teme: iubire

Oscar Wilde
Oscar Wilde
Autor

Oscar Wilde (1854-1900) s-a născut la Dublin, însă după încheierea studiilor la...

vezi autor