TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mantaua • Nasul • Însemnările unui nebun PO-NVG-MNNUNT-12-N-001
Vezi
galerie

Mantaua • Nasul • Însemnările unui nebun

de Nikolai Vasilievici Gogol

Titlu apărut în colecția Top 10+ la Polirom

Id: #206257

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ediție de buzunar
 

Descriere produs

Fie că este un frizer ticăit, cicălit de nevastă, pe care îl lovește nenorocirea din pricina unui nas găsit în pâine, sau un funcționar a cărui pasiune pentru litere e pe atât de mare, pe cât de mică-i este averea pe care și-o cheltuie pe-o manta, eroul povestirilor lui Gogol este în toate numai excese: simte enorm, vede monstruos și totul îi este peste poate. Veselia pe care o nasc întâmplările lui este, cum o spune chiar Gogol, rodul unor accese „inexplicabile chiar pentru mine însumi, care proveneau probabil chiar din starea mea bolnăvicioasă. Ca să mă distrez, născoceam toate lucrurile comice de care eram în stare.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nikolai Vasilievici Gogol

Traducător: Emil Iordache

Data apariției: 2012

Titlu original: Sobranie socineii v semi tomah

ISBN: 978-973-46-2402-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 156

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: absurd, comic, umor

 

Din blogul Cartepedia

Sonia Wincentowicz Sonia Wincentowicz

,,E de-ajuns să citești o povestire sau o nuvelă scrisă de Gogol, ca să înțelegi ce e cu obsesiile care se învârt în jurul literaturii ruse. Personajele lui ridiculizează ierarhii sociale, evenimentele......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

Revenirea la clasicii ruși este o necesitate pentru înțelegerea nuanțelor umane amestecate în trăiri opuse, dar incredibil de apropiate… pentru Gogol. Veți fi atât de mișcați de fragilitatea personajelor sale încât veți dori să le puneți la adăpostul unei cutiuțe, unde păstrați emoțiile ascunse departe de lumea dezlănțuită.

Adriana Gionea

Povestirile sunt – după cum o spune chiar autorul – rezultatul unor „accese inexplicabile chiar pentru mine însumi, care proveneau probabil chiar din starea mea bolnăvicioasă”. Subiectul abordat nu pare a avea cea mai mare însemnătate. (…) Gogol mizează pe ridiculizarea tuturor caracterelor, a aspectelor și ierarhiilor sociale, a regulilor de bună credință, a societății în general. Nimeni și nimic nu scapă de pana-i ascuțită.

Peste toate, Gogol, Cehov și alții ca ei merită (…) readuși din vreme-n vreme în peisajul curent. Scrierile lor respiră pentru că (…) moravurile, ierarhiile și alte cele au rămas, în mare, neschimbate.

Bogdan Munteanu

Fantasticul lui Gogol nu stabilește o graniță între real și ficțional, ci dimpotrivă, aduce în lumea „normală” elemente ce disturbă ordinea stabilită, făcând ca realitatea să alunece înspre un absurd trasat după o serie de coordonate cu care suntem obișnuiți abia în literatura de secol XX.”

Silvia Dumitrache
Nikolai Vasilievici Gogol
Nikolai Vasilievici Gogol
Autor

Nikolai Vasilievici Gogol (1809-1852) s-a născut într-un sat din Ucraina. După a...

vezi autor