TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Coliba unchiului Tom GR-HAB-COLIUT-10-P-001
Coliba unchiului Tom
Vezi
galerie

Coliba unchiului Tom

de Harriet Beecher-Stowe

Titlu apărut în colecția Capodopere - Literatură universală la Gramar

Id: #226563

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Coliba unchiului Tom (sau Coliba lui Moș Toma în edițiile mai vechi, în engleză Uncle Tom's Cabin or, Life Among the Lowly) este un roman anti-sclavie scris de autoarea americană Harriet Beecher Stowe. Publicat în 1852, romanul a avut un profund efect asupra atitudinilor față de afroamericani și față de sclavie în SUA, intensificând și conflictele sociale care au condus la declanșarea războiului civil american.

Stowe, o predicatoare de la Hartford Female Academy, născută în Connecticut și activistă aboliționistă, a concentrat romanul pe personajul Unchiul Tom, un sclav negru în jurul căruia se dezvoltă poveștile celorlaltor personaje — sclavi și stăpâni de sclavi. Romanul sentimental descrie realitatea sclaviei, enunțând că iubirea creștinească poate depăși ceva atât de distructiv ca înrobirea oamenilor.

Coliba unchiului Tom a fost cel mai bine vândut roman al secolului al XIX-lea  și a doua cea mai bine vândută carte a secolului, după Biblie. Cartea a ajutat la alimentarea cauzei aboliționiste în anii 1850. În primul an după publicare, s-au vândut 300.000 de copii doar în Statele Unite. Impactul său a fost atât de mare, încât atunci când Abraham Lincoln s-a întâlnit cu Stowe la începutul războiului civil, Lincoln ar fi declarat: „Deci aceasta este mica doamnă care a pornit acest mare război.”

Cartea, împreună cu piesele de teatru pe care le-a inspirat, au ajutat la crearea mai multor stereotipuri despre negri, dintre care multe mai dăinuie și astăzi. Printre acestea se numără cel al mamei negre iubitoare („mammy”), stereotipul „pickaninny” pentru copiii negri  și unchiul Tom, servitorul conștiincios, stoic, credincios stăpânilor săi albi.

Spre sfârșitul secolului al XX-lea, asocierile negative cu Coliba unchiului Tom au umbrit într-o oarecare măsură impactul istoric al cărții ca „unealtă vitală anti-sclavie”.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Harriet Beecher-Stowe

Traducător: Andreea Şeler

Data apariției: decembrie 2010

Titlu original: Uncle Tom's Cabin

Copertă: Paperback

Număr pagini: 456

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Gramar

Harriet Beecher-Stowe
Harriet Beecher-Stowe
Autor

Harriet Beecher Stowe (14 iunie 1811 – 1 iulie 1896) a fost o aboliționistă și s...

vezi autor