TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Omagiu Cataloniei PO-GEO-OMAGIC-09-N-001
Omagiu Cataloniei
Vezi
galerie

Omagiu Cataloniei

de George Orwell

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #205903

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

George Orwell este autorul celei mai cunoscute viziuni distopice asupra lumii viitorului: O mie noua sute optzeci si patru (Polirom, 2002).

Omagiu Cataloniei ni-l arata pe George Orwell in ipostaza de reporter talentat, prezentindu-si cu profunzime si acuratete a detaliului propria experienta in Razboiul Civil din Spania, din decembrie 1936 pina in iunie 1937. Cu o intensitate amara, descrie sperantele si tradarile cinice ale unei perioade istorice haotice, de la viziunea entuziasta a unui regim complet egalitarist, la inceputul cartii, prin chinurile si absurdul unui razboi purtat cu arme vechi si defecte minuite de adolescenti si pina la prigoana declansata de stalinisti impotriva trotkistilor, avind ca rezultat azvirlirea in inchisoare a sute de oameni nevinovati. Omagiu Cataloniei si-a cistigat un caracter independent fata de marile opere care i-au urmat, reprezentind un tablou intru totul sincer si personal al unui conflict care a exemplificat unele dintre cele mai acute probleme morale ale secolului XX.   

extinde
 

Detalii produs

Autor: George Orwell

Traducător: Radu Lupan

Prefaţator: Vladimir Tismăneanu

Data apariției: 2009

Titlu original: Homage to Catalonia

ISBN: 9786063385285, 978-973-46-1375-5

EAN-16: 978973461375

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 320

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: război

 

Opinii editoriale

"Pentru fanii lui Orwell, Omagiul Cataloniei este un must, atit pentru a intelege optiunile sale politice, cit si pentru a-l intelege pe el mai bine, nemaivorbind de a intelege cum arata indeaproape razboiul, vazut de un scriitor care avea sa conceapa apoi una dintre cele mai cutremuratoare distopii literare."

august 2009, Noua literatură - Gruia Dragomir

"George Orwell ocupa o pozitie centrala in acest canon definibil in termenii cautarii unui echilibru interior, dincolo de tentatiile tiranofile. Traiectoria sa intelectuala, traiectorie ce are la capatul ei singuratatea inconjurata de ostilitatea stingii occidentale, este paradigmatica pentru confruntarea etica si ideologica care isi are radacinile in eliberarea, graduala, de iluzii. 1984, cu intregul sau pesimism antropologic, este testamentul pe care Orwell il lasa unei lumi seduse de himera tiraniei. Mai mult decit o distopie, capodopera lui Orwell imagineaza un posibil tipar al umanitatii insesi. Simplitatea liniilor, desenul perfect al contururilor da intregului peisaj un aer cinematografic.

In contrast cu o anume incremenire a utopiei negative, Omagiu Cataloniei detine forta de atractie a unei naratiuni ce mizeaza pe vitalitatea biografemelor si pe patetismul depozitiei personale. Textul autobiografic participa la un efort de introspectie din care se va alimenta insusi 1984. Cele doua carti sint legate prin firul rosu al emanciparii de sub tutela utopica.

Dintr-o anume perspectiva, volumul din 1938 ramine gestul cel mai puternic iconoclast pe care un intelectual apartinind cercurilor de stinga radicala il putea imagina, in preajma marelui razboi care urma sa vina. Caci deconstructia lui Owell trimite catre inima insasi a bataliei in jurul careia se organizeaza un imaginar comunizant, imaginar a carui functiune este de a legitima o pasiune revolutionara si de a canaliza energiile individuale in marele fluviu al stalinismului. Razboiul civil din Spania este laboratorul in care se cristalizeaza identitatea unei Europe postbelice, este universul in care se poate intrevedea conturul spatiului pustiit al ucronicului an 1984. Winston Smith insusi iese din pintecul unei infruntari cataclismice."

21 mai 2010, revista 22 - Ioan Stanomir

"George Orwell trebuie citit azi, mai ales de catre romani. Intr-o societate fanatizata si despartita in tabere politice, intr-o tara in care fenomenul „Big Brother” se vede la ore de virf si de maxima audienta, un moment de reflectie nu strica. George Orwell este in Omagiul Cataloniei un reporter talentat, care isi prezinta propria viziune despre Razboiul Civil din Spania, din decembrie 1936 pina in iunie 1937. Nu e impartial, cum nu poate fi un om implicat. Are propriile trairi si opinii. Descrie, la inceputul cartii, viziunea entuziasta a egalitarismului social, pentru ca mai apoi sa critice derapajul la care s-a ajuns si epoca de prigoana."

12 iulie 2011, bookiseala.ro - Anastasia Tuturilov

"Impreuna cu Arthur Koestler, George Orwell a personificat exemplar eroismul clarviziunii, curajul de a refuza si a repudia fanatismele mitologice, narcoza ideologica.” 

Vladimir Tismăneanu

"O superba poveste de razboi, de o onestitate brutala.” 

Daily Telegraph

"Fiecare rind temeinic pe care l-am asternut din 1936 incoace a fost scris, direct sau indirect, impotriva totalitarismului si in favoarea socialismului democratic, asa cum il inteleg eu.” 

George Orwell
George Orwell
George Orwell
Autor

George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) s-a...

vezi autor
Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu
Prefaţator

Vladimir Tismăneanu (n. 4 iulie 1951, Braşov), este profesor de ştiinţe politice...

vezi autor