TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Marele impas în Europa. Ce poate face România? PO-DAD-MINECP-15-N-001
Marele impas în Europa. Ce poate face România?
Vezi
galerie

Marele impas în Europa. Ce poate face România?

de Daniel Dăianu

Titlu apărut în colecția Economie și societate la Polirom

Id: #213383

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Europa se află într-un impas major, cu o criză economică și financiară profundă, dublată de cea din zona euro, la care se adaugă o criză geopolitică acută provocată de anexarea Crimeii de către Rusia și războiul din Ucraina. Pe un fundal extrem de complicat, România se confruntă cu nenumărate alegeri și întrebări dificile. La acestea încearcă să răspundă profesorul Daniel Daianu într-un volum ce reunește o serie de articole și analize pe teme de actualitate publicate în mass-media în ultimii ani. Într-un stil dinamic și angajant, textele retrasează marile probleme care au tulburat recent economia mondială, precum și economia României în context european, abordînd aspecte dintre cele mai variate, precum reforma sistemului financiar, pericolul unei „stagnări seculare” sau resurecția mișcărilor extremiste.


extinde
 

Detalii produs

Autor: Daniel Dăianu

Data apariției: martie 2015

ISBN: 978-973-46-5220-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 376

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

„Criza financiară începută în 2008 a muşcat destul de lacom nu doar din certitudinile fundamentalismului de piaţă, ci şi din autismul epistemic al noii şcoli neoclasice. O mare parte a economiştilor mainstream au confruntat realitatea legîndu-se de vechiul catarg al ortodoxiei macroeconomice. Însă nu puţini «noi keynesieni» au redeschis disciplina spre aprecierea uneltelor monetaro-fiscale; au fost redescoperite virtuţi ale liberalismului social reprezentat de aranjamentele de la Bretton Woods şi ale gîndirii postkeynesiene postbelice extrem de critice faţă de sistemele financiare slab reglementate (Kindleberger, Minsky). Cartea lui Daniel Dăianu se înscrie în acest demers de schimbare conturat în macroeconomie. Fără a respinge tradiţia neoclasică în ansamblu, acest volum nu se sfieşte să fie suficient de eclectic (şi de curajos, dat fiind conservatorismul profesiei) în încercarea de a confrunta cititorul cu critica făcută tezelor neoliberale de un Rodrik, Saez, Piketty sau de colega de la Bristol, Daniela Gabor. Dar acest gen de demersuri au încă mult de lucru într-o Europă care continuă să aibă vocaţia tragediei în momente dintre cele mai importante ale istoriei sale.”

Cornel Ban, The Frederick S. Pardee School of Global Studies, Boston University

„Această carte cuprinde o serie de articole şi analize pe teme de actualitate, publicate de profesorul Daniel Dăianu. Într-un stil dinamic şi angajant pentru cititor, textele retrasează marile probleme economice care au agitat economia mondială şi mai cu seamă pe cea europeană în ultimii ani. Autorul ne dovedeşte încă o dată capacitatea sa rară de a acumula un volum important de informaţii – fapte, politici şi teorii economice – şi de a le prezenta opiniei publice într-un mod clar şi didactic. Dacă economiştii pot propune adesea soluţii diferite pentru o problemă dată, nimeni nu poate contesta preocuparea constantă a profesorului Dăianu pentru interesul general al României, aşa cum se remarcă fără ambiguitate din lectura acestui volum.”

Radu Vrânceanu, ESSEC Business School, Paris
Daniel Dăianu
Daniel Dăianu
Autor

Daniel Dăianu este profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administra...

vezi autor