logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
În stoc
PREȚ: 38,93 lei
-10%43,25 lei
Disponibilitate: În stoc
Retur posibil: 365 zile
Data estimată de livrare: 08.12.2016
Comandă prin telefon sau email:
0740.317.617 carte@cartepedia.ro
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist

Tărâmul lămâilor

Helena Attlee
În stoc
PREȚ: 38,93 lei
-10%43,25 lei
Disponibilitate: În stoc
Retur posibil: 365 zile
Data estimată de livrare: 08.12.2016
Comandă prin telefon sau email:
0740.317.617 carte@cartepedia.ro
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist
Colecții/Serii: Savoir-vivre
Istoria Italiei prin citrice De la Vatican la Mafia Povestea plină de culoare a lămâilor şi o neaşteptată istorie culturală, politică...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-606-8564-12-8
Dimensiuni: 13,5x21 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Istoria Italiei prin citrice

De la Vatican la Mafia

Povestea plină de culoare a lămâilor şi o neaşteptată istorie culturală, politică şi mo­rală a Italiei, de la sosirea citricelor în Calabria, în secolul al II-lea, la dominaţia arabă din Sicilia din veacul al IX-lea, până la slow food şi studiile genetice ale secolului XXI.

Şerbet din lămâi verzi de Amalfi, înecat în miere şi amestecat cu zăpadă• Între pomello şi mandarine • Fructe curioase • Colecţionari de citrice în Toscana renascentistă • Meniu pentru papă • Potirul de aur al lămâilor amare • Portocale scufundate în apus de soare • Aurul verde al Calabriei şi cele mai valo­roase citrice • Chinotto – fructul protejat al Liguriei

În cele din urmă, am coborât şi ne-am retras în încân­tătoarea bucătărie cu vedere spre lac , unde Gandossi ne-a tratat cu limoncello în nuanţe de ocru, preparat în casă după o reţetă locală.

Limoncello à la Gandossi
Pentru un litru de limoncello, Gandossi foloseşte douăzeci şi patru de lămâi – ideal cât se poate de proaspete şi uşor verzui. Curăţă fin doar partea galbenă a cojii, pe care o pune într-un recipient închis ermetic, împreună cu un litru de alcool de 95%, cumpărat foarte ieftin de la supermarket. 
Unii susţin că amestecul trebuie lăsat două săptămâni, dar Gandossi este de altă părere. El crede că alcoolul extrage aproape imediat aroma lămâilor, aşa că le lasă la macerat doar douăsprezece ore. Apoi prepară un sirop din 1,6 litri de apă cu 1,2 kilograme de zahăr, fierbând şi amestecând continuu până la dizolvarea completă. Siropul se răceşte până la temperatura camerei, după care îl adaugă peste alcoolul cu coajă de lămâie. În final, strecoară şi aruncă resturile de coajă.

Gandossi a adus două păhăruţe pe care le-a umplut cu limoncello preparat cu numai o zi în urmă. Băutura nu avea nimic din siropul dulceag servit în restaurantele frecventate de turişti;
o băutură pentru adulţi, foarte tare, dar înnobilată de gustul bogat, exotic şi intens al lămâilor. Cu ce altă licoare să închini paharul – pentru lămâi şi extraordinarul lor succes, dintr-un capăt în altul al Peninsulei Italice?!

Autor: Helena Attlee
Ilustrator: Ana Wagner
Traducător: Adriana Bădescu
Data apariției: aprilie 2014
Editura: Baroque Books
Titlu original: Limoni terra
Pagini: 320
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
povestea lămâilor, istorie culturală, politică, mo­rală, Italia, Calabria, citrice, dominaţia arabă , Sicilia, slow food, studiile genetice
  • Helena Attlee Helena Attlee - Autor
    Scriitoare şi jurnalistă britanică, Helena Attlee lucrează în Italia de mai bine de treizeci de ani, subiectele ei predilecte fiind grădinile şi istoria. Colaborează cu numeroase reviste pentru care scrie articole pe teme de arhitectură, design interior...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus