TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Aron Pumnul. 1818-1866 CA-ILR-ARONP1-16-N-001
Aron Pumnul. 1818-1866
Vezi
galerie

Aron Pumnul. 1818-1866

de Ilie Rad

Titlu apărut în colecția Școala ardeleană de critică și istorie literară la Școala Ardeleană

Id: #242850

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Cartea a apărut cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud într-o ediţie a II-a, revăzută şi adăugită, cu o prefaţă de V. Fanache. Teză de doctorat în ştiinţe filologice, la origine, monografia lui Ilie Rad valorifică, pentru prima dată, tot ceea ce se cunoaşte la această oră (cărţi, articole, studii) despre viaţa şi opera lui Aron Pumnul. În plus, sunt utilizate, unele în premieră absolută, documente descoperite în arhivele din Viena şi Budapesta, la Biblioteca Academiei Române, la Arhivele Naţionale din Bucureşti, la Biblioteca Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române sau la Arhivele Statului din Cluj-Napoca, în biblioteci publice din Alba Iulia, Blaj etc. Prima ediţie a apărut în 2002, la  Fundaţia Culturală Română – Centrul de Studii Transilvane.

Monografia de faţă lămureşte definitiv, pe baza unor cercetări temeinice de arhivă, o serie de aspecte necunoscute, puţin cercetate sau controversate în legătură cu viaţa şi opera lui Aron Pumnul. S-au stabilit astfel cu maximă precizie anii de studiu – clasele gimnaziale şi prima clasă de liceu de la Blaj, un an la Liceul Piariştilor din Cluj, studiile de teologie la Universitatea din Viena (şi nu la „Sf. Barbara”, care era, în acel moment, un simplu convict). S-au comentat scrieri importante ale lui Aron Pumnul, pe care lucrări fundamentale ale istoriografiei noastre le ignoră. S-a stabilit paternitatea lui Pumnul asupra unui număr de nouă texte nesemnate, publicate în ziarele Bucovina sau Foaia Soţietăţii pentru Literatura şi Cultura Română în Bucovina. Au fost valorificate integral toate scrisorile care ni s-au păstrat de la Aron Pumnul, câteva descoperite de autor la Arhivele Naţionale din Bucureşti. De altfel, autorul are în lucru o ediţie Aron Pumnul. Epistole şi alte scrieri.



Alte titluri pentru IlieRad (autor):
Cum se scrie un text științific (2023) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Ilie Rad

Prefaţator: V. Fanache

Data apariției: ianuarie 2016

ISBN: 978-606-8770-70-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 428

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană

 

Opinii editoriale

„Aron Pumnul a avut şansa de a fi readus în atenţia prezentului de un cercetător generos, pariind pe minuţie, visând acoperiri exhaustive ale subiectului/obiectului, interesat de operă şi de om în acelaşi timp, gata să aprecieze truda şi nobleţea intenţiei, când rezultatul nu e neapărat de primă mărime. O lucrare exemplară în multe privinţe.”

Irina Petraş

„Contribuţia lui Ilie Rad în recuperarea personalităţii marcante a lui Aron Pumnul pentru istoria culturii şi spiritualităţii române este, fără îndoială, una referenţială.”

Constantin Cubleşan

 „Autorul monografiei reconstituie cu migală, face lumină în cotloane obscure, inventariază sau emite judecăţi de valoare, dar nu glorifică, nu exagerează în tonul  encomion, ci analiză critică, arătându-se deseori reticent chiar la preluări care au devenit locuri comune ale istoriei literare.”

Mircea Popa

„Monografia lui Ilie Rad are meritul – deloc neînsemnat – de a reconstitui şi reconsidera figura uneia dintre personalităţile cele mai însemnate ale culturii româneşti din secolul al XIX-lea, în datele sale definitorii.”

Iulian Boldea

„Istoricul literar «sui generis», care e Ilie Rad, se lasă pe alocuri furat de memorialist ori de împătimitul cititor de beletristică, iar atunci îi scapă rânduri scrise cu un ochi la G. Călinescu, cel din Istoria…, dar şi la acela din marile monografii.”

Viorel Mureşan
Ilie Rad
Ilie Rad
Autor

Ilie Rad (n. 1955, Nandra/Luduş, Mureş) este absolvent al Facultăţii de Filologi...

vezi autor