TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tratat despre toleranță 978-630-336-006-5
Tratat despre toleranță
Vezi
galerie

Tratat despre toleranță

de Voltaire

Titlu apărut în colecția Cogito la Herald

Id: #244511

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Adevărat text al Iluminismului, Tratat despre toleranță este o pledoarie strălucită împotriva persecuțiilor religioase, fenomen extrem de răspândit în Europa occidentală vreme de secole. Voltaire se dovedește a fi un bun cunoscător al Bibliei și al literaturii patristice, iar aceste cunoștințe sunt pârghiile de care se servește pentru a-și ilustra ideile cu argumente greu de combătut.

 

Autorul pornește de la cazul nefericit al unui protestant executat în Franța, pe nedrept, în urma acuzației de a-și fi ucis unul dintre fii pentru a-l împiedica să se convertească la catolicism. Filosoful iluminist articulează ideea că toleranța față de semeni, indiferent de credința lor religioasă, este esențială pentru o societate umanizată și progresistă.

 

Sarcasmul la adresa Bisericii Catolice, a sectelor și a practicilor adesea inflexibile și sângeroase adaugă savoare diatribei filosofului iluminist. Voltaire militează în favoarea drepturilor civile, a libertăților și toleranței universale. El condamnă totodată tirania superstiției și recomandă „regimul rațiunii”.

 

Tratat despre toleranță este un text care se pliază neașteptat de bine pe situația politică și socială actuală, având o claritate și o eleganță a frazei care îl recomandă pe Voltaire drept cel mai talentat retor al Iluminismului francez.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Voltaire

Traducător: Gabriel Doru Avram

Data apariției: noiembrie 2023

Titlu original: Voltaire - Traite sur tolerance - le supplice de Jean Calas ; Treatise on Tolerance on the Occasion of the Death of Jean Calas from the Judgment Rendered in Toulouse

ISBN: 978-630-336-006-5

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 240

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x21 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Herald

Teme: societate, toleranță

 Voltaire
Voltaire
Autor

François-Marie Arouet (1694-1778), cunoscut sub pseudonimul Voltaire, a fost un...

vezi autor