TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Refuzul de a uita CV-VLT-RDAUAI-07-P-001
Refuzul de a uita
Vezi
galerie

Refuzul de a uita

de Vladimir Tismăneanu

Id: #208175

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Articole şi comentarii politice (2006-2007)
 

Detalii produs

Autor: Vladimir Tismăneanu

Coperta de: Dan Stanciu

Data apariției: 2007

ISBN: 5948486004684

Copertă: Paperback

Număr pagini: 304

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Curtea Veche

Teme: comunism, dictatură, societate

 

Opinii editoriale

În termeni dostoievskieni — de sub mantaua lui Vladimir Tismăneanu ne tragem cam mulţi din câmpul analizei istorico-sociale din această ţară: Stelian Tănase, Mircea Mihăieş sau subsemnatul, Marius Oprea, Stejărel Olaru, Dragoş Petrescu, Dan Pavel şi alţii, cu toţii am receptat, de-a lungul anilor ‘90, cărţile şi articolele lui, cu plăcerea şi beneficiul cu care, de regulă, se primeşte luminarea generică.

Adrian Cioroianu, Dilema Veche

La câtă mizerie, lovituri şi atacuri mârşave a încasat Vladimir Tismăneanu în ultimele luni, ar trebui trecut în galeria martirilor. E adevărat, ca şef de comisie, a făcut şi greşeli. Vorbind prea slobod, şi-a pus în gardă adversarii, dintr-o convingere uşor naivă că marile adevăruri nu mai pot viermui, odată aflate, în subteranele arhivelor. România se desparte de comunism urlând cu toate capetele celor zdrobiţi sub greutatea a 660 de file dintr-un raport târziu. Mai e puţin şi ecoul unei lumi în agonie se va stinge treptat într-un viitor incert.”

Dan Tapalagă, Hotnews

...Căci mie, personal, mi s-a întâmplat rareori să-ntâlnesc un om de calitatea lui Volodea. De ingenuitatea şi dezinteresarea lui. De bunătatea şi naivitatea lui, de care au profitat şi profită atâţia. (...) Volodea, agent al Securităţii? Păi, i-am citit şi eu cărţile, şi n-am dat în ele decât de cea mai neiertătoare condamnare a acestei instituţii. Rămăşiţă a stalinismului din Primăverii? Dar el n-a făcut, în întreaga lui carieră, decât să demonteze, cu o cunoaştere proustiană a nomenclaturii comunismului românesc, mecanismele terorii, pe urmele Hannei Arendt, ale lui Raymond Aron şi ale lui Isaiah Berlin, stâlpii liberalismului epocii post-Holocaust. Să acuzi fiul pentru faptele tatălui este incorect atunci când fiul, în ciuda pietăţii filiale, a dovedit, de trei decenii încoace, că resentimentul său faţă de sistemul comunist e total şi definitiv. Volodea ne-român sau chiar anti-român doar pentru că e de origine evreiască? Spuneţi-i asta altcuiva, nu mie, cel care ştie că între românii cei mai de seamă ai acestei ţări se numără Moses Gaster, B.P. Haşdeu, Mihail Sebastian, Eugen Ionescu, B. Fundoianu, M. Blecher, Z. Ornea, Paul Cornea, Ovid Crohmălniceanu, Radu Cosaşu şi atâţia alţii.

Adevărul este că nu meritam o comisie Tismăneanu care să probeze caracterul criminal al comunismului românesc, şi că, la rândul lui, Volodea nu merita să sufere atât de mult din dorinţa de a contribui la limpezirea de sine a lumii româneşti.

Mircea Cărtărescu, Jurnalul Naţional
Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu
Autor

Vladimir Tismăneanu (n. 4 iulie 1951, Braşov), este profesor de ştiinţe politice...

vezi autor
Dan Stanciu
Dan Stanciu
Coperta de

Dan Stanciu (născut la 28 iulie 1952) – scriitor şi grafician, membru al Uniunii...

vezi autor