TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O zi din viaţa mea fără durere PO-MAP-OZDVMF-12-N-001
O zi din viaţa mea fără durere
Vezi
galerie

O zi din viaţa mea fără durere

de Marta Petreu

Titlu apărut în colecția Seria de autor Marta Petreu la Polirom

Id: #203656

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

colecție de eseuri, unele inediteîn care Marta Petreu reia teme ce au preocupat-o dintotdeauna, dar abordează și subiecte mai puțin prezente în alte scrieri ale sale.

Pe un ton detașat și adesea amuzat, Marta Petreu ne vorbește despre natura timpului și despre utopia recunoașterii la Hegel, interpretează operele lui Eliade, Preda și Budai-Deleanu, dar și destinul lui Elias Canetti sau face paralele surprinzătoareca aceea între concepțiile marxismului și ideile Martei din Noul Testament. Amintiri din copilărie sau experiențe de adult ale autoarei completează acest volum, conferindu-i pe alocuri accente de confesiune.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Marta Petreu

Data apariției: 2012

ISBN: 978-973-462-634-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 360

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: copilărie

 

Opinii editoriale

"Autoarea se arata cind prin vocea specialistului care despica, precis, idei si concepte, cind prin confesiuni la limita insolita dintre stilul poetic si cel diaristic. Pe scurt: totul respira stilul puternic individualizat al Martei Petreu. (...) Cum anume reuseste sa se miste atit de abil intre domenii, la urma urmei, distincte precum literatura si filosofia, cum le imbina spre folosul amindurora, e admirabil."

nr. 33, 17 august 20, România literară - Iulia Iarca

"Ne-am obisnuit ca aparitia unui carti de Marta Petreu sa reprezinte un eveniment. (…) Orizontul Martei Petreu se arata vast ca taigaua transsiberiana. Interventiile marcheaza si copacii, si padurea. Drumul nu functioneaza niciodata dupa o schema predefinita. Generalul conduce la particular si viceversa. Exegezele se dezvolta pe largi paliere, cautind sa stabileasca legaturi indisolubile intre principiile de compozitie, umanitatea diferitelor discursuri si valoarea literara. (…) Cartea Martei Petreu este, in ultima instanta, exegeza propriei personalitati. Una magistrala."

21 iunie 2012, Cultura, nr. 379 - George Neagoe

"O zi din viata mea fara durere, ultima aparitie semnata Marta Petreu (...) o carte care pune sub aceeasi cupola sentimentul fizic de a fi viu, intretinut de durere, si tot ceea ce simte si gindeste un trup – fie ea literatura, filosofie, psihologie sau religie.
Dincolo de perceperea scriitorului ca desprins din stirpe de ingeri, intretinuta de stilul curat, elegant si precis al autoarei, cititorul poate identifica printre rindurile acestor eseuri o femeie care traieste intens ceea ce citeste, capabila sa coreleze viata cu referintele culturale. Totul este circular si toate-s pornite de la aceeasi Carte si de la filosofia antica, pare a spune Marta Petreu. (...) Si, prin aceasta, O zi din viata mea fara durere ramine, aproape programatic, o carte de capatii."

1 octombrie 2012, Cultura - Andreea Coroian

"Greu de identificat atributele care fac din Marta Petreu unul dintre cei mai importanti eseisti ai literaturii romane actuale: detenta speculatiei (discursul autoarei face slalomuri impresionante intre filosofie si literatura), originalitatea decupajelor tematice si, nu in ultimul rind, cruzimea interogatiei, capacitatea de a pune degetul pe rani vechi ale culturii romane. Surprinzator e doar sa vezi ca toate aceste calitati se regasesc inca de la inceput in scrisul autoarei, in fragmente publicate doar partial pina acum. Fie ca avem de-a face cu pasaje cvasidiaristice, fie ca e vorba de reflectii in marginea unor opere fundamentale ale culturii romane sau universale, eseurile din O zi din viata mea fara durere sint la fel de personale ca tot ce scrie Marta Petreu.” 

Alex Goldiş
Marta Petreu
Marta Petreu
Autor

Marta Petreu este scriitor şi profesor. Face parte din gruparea literară „Echino...

vezi autor