TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Monologul polifonic PO-NIS-MONOLP-12-N-001
Monologul polifonic
Vezi
galerie

Monologul polifonic

de Nicolae Steinhardt

Titlu apărut în colecția Seria de autor N. Steinhardt la Polirom

Id: #206903

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

 Programat initial sa apara in vara lui 1989, Monologul polifonic a fost publicat abia in 1991, la doi ani dupa moartea autorului. In stilul sau caracteristic, N. Steinhardt acopera in eseurile reunite in volum o paleta literara larga, de la SF la generatia interbelica, de la Ion Creanga la Lucian Blaga si Octavian Paler, de la Sarmanul Dionis la La Paradis General si „antiromanul” lui Bedros Horasangian, dar nu ezita nici sa-si exprime opiniile cu privire la libertatea indivizilor si a popoarelor in celebrul text „Suflet de rob (sau taina libertatii)”, care a atras atentia Securitatii.

Repere biobibliografice de Virgil Bulat. Seria de autor „N. Steinhardt” apare in coeditare cu Manastirea „Sfinta Ana” Rohia.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nicolae Steinhardt

Editor: Mănăstirea "Sf. Ana" Rohia

Ediţie îngrijită de: Virgil Bulat, Ştefan Iloae

Prefaţator: Ştefan Iloae

Data apariției: 2012

ISBN: 978-973-46-2534-5

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 488

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: identitate, libertate

 

Opinii editoriale

"La o simpla lectura a textelor Monologului polifonic, trecerea de la recenzare la amintire literara, de la interviu la eseu, de la evocare la meditatie se face fara legatura si fara subsumarea continutului vreunui termen sau concept structurant. Totul e curgere de continut foarte variat. Dar cautarea sensurilor ascunse in spatele cuvintelor, descoperirea unui tilc al faptelor, propunerea unui paradox inimaginabil, creionarea portretelor ilustrilor profesori ori prieteni, tratarea adesea surprinzatoare a subiectelor, stilul deschis si degajat, alaturarea subiectelor foarte diferite si mai ales actualitatea tematica si sinceritatea afirmatiilor ii mediaza cititorului polifonia monologului cultural propus de N. Steinhardt. Ca intr-o sinteza a tuturor scrierilor precedente, volumul, primul publicat postum, dovedeste cu prisosinta ca actul de cultura, unul, isi gaseste in N. Steinhardt interpretul multiplu, ca monologul poate fi, si chiar este, polifonic.” 

Ştefan Iloaie
Nicolae Steinhardt
Nicolae Steinhardt
Autor

N. Steinhardt se naște la București pe 29 iulie 1912. Își face debutul publicist...

vezi autor