TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Istorie și conștiință de clasă. Studii despre dialectica marxistă TA-GEL-IICDCS-14-N-001
Istorie și conștiință de clasă. Studii despre dialectica marxistă
Vezi
galerie

Istorie și conștiință de clasă. Studii despre dialectica marxistă

de Georg Lukács

Titlu apărut în colecția Clasicii marxismului la Tact

Id: #234156

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Aflată la originea celor mai importante curente neomarxiste, Istorie şi conştiinţă de clasă cuprinde o culegere de eseuri de dialectică marxistă. În secolul XX, influenţa ei a fost enormă şi a atins gânditori ca Adorno, Habermas, ori Debord.

Printre cele mai importante concepte ale cărţii se numără cel de „reificare”, care e punctul de plecare al unei critici a tuturor formelor de înstrăinare din societatea burgheză, de la producţia de marfă la obiectivarea ştiinţifică şi tehnică. În epocă, lucrarea a stârnit numeroase dezbateri, fiind condamnată de marxismul oficial, iar Lukács silit să-şi abjure ideile, întrucât contestase anumite presupoziţii filosofice ale ortodoxiei marxiste, în special existenţa unor presupuse legi obiective ale istoriei şi societăţii.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Georg Lukács

Traducător: Maria-Magdalena Anghelescu

Prefaţator: Gabriel Chindea

Data apariției: 2014

Titlu original: Geschichte und Klassenbewußtsein. Studien über marxistische Dialektik

ISBN: 978-606-8437-32-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 388

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Tact

Teme: societate

 

Opinii editoriale

„Dacă doctrina lui Marx este urmată aici cu fidelitate, fără încercarea de a devia de la ea, de-a o îmbunătăţi sau corecta, dacă aceste comentarii nu au o ambiţie mai mare decât de a fi o interpretare, o explicare a doctrinei lui Marx în sensul lui Marx, această „ortodoxie” nu implică intenţia de a conserva „integritatea estetică” a sistemului marxist. Fixarea acestui scop este determinată mai degrabă de convingerea că prin doctrina şi metoda lui Marx a fost în sfârşit descoperită metoda corectă de cunoaştere a societăţii şi istoriei. Această metodă este, în cea mai intimă esenţă a ei, istorică. De aceea este de la sine înţeles că ea trebuie neîncetat aplicată la sine însăşi, iar aici se constituie unul dintre punctele esenţiale ale acestor eseuri. Dar asta implică şi o luare de poziţie efectivă în privinţa problemelor de actualitate din prezent, deoarece o concluzie care rezultă din această înţelegere a metodei marxiste este aceea că scopul ei preeminent constă în cunoaşterea prezentului.”

Georg Lukács