TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia PO-IPN-PMCDLR-09-N-001
Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia
Vezi
galerie

Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia

de Nicolae Steinhardt, Ioan Pintea

Titlu apărut în colecția Seria de autor N. Steinhardt la Polirom

Id: #207511

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Volumul conține dialogurile „întrupate la Rohia” între autorul Jurnalului fericirii și Ioan Pintea, convorbiri care punctează o serie de momente esențiale ale itinerarului spiritual al lui N. Steinhardt. Redescoperim cultură românească din perioadele inter- și postbelică, N. Steinhardt evocînd numeroase personalități, precum Nae Ionescu, Mircea Eliade, Constantin Noica, Geo Bogza, Nichita Stănescu, Ioan Alexandru sau Mircea Cărtărescu.

Seria de autor "N. Steinhardt" apare în coeditare cu Mănăstirea "Sfînta Ana" Rohia. Repere biobibliografice de Virgil Bulat. Opera integrală N. Steinhardt apare din inițiativa P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Președintele Fundației „N. Steinhardt”.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nicolae Steinhardt, Ioan Pintea

Editor: Mănăstirea "Sf. Ana" Rohia

Ediţie îngrijită de: Ioan Pintea, Virgil Bulat

Prefaţator: Ioan Pintea

Data apariției: 2009

ISBN: 978-973-46-1288-8

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 280

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: interbelic

 

Opinii editoriale

"Cred ca un scriitor nu are o epoca a lui, ci, dimpotriva, orice perioada din istoria unui popor are scriitorii, artistii, geniile sale. Poate ca fericirea epocii comuniste din istoria neamului nostru – dacă putem vorbi despre fericirea unei astfel de epoci - a constat tocmai in viata, daruirea si opera unor astfel de personalitati. Ceea ce putem noi, insa, sa facem este sa restituim memoriei unor astfel de personalitati fericirea de a-i fi avut, chiar si secvential, contemporani."

7 aprilie 2009 - Nicolae Bud

"Regula acestui jurnal sta in ginduri bune despre oameni buni, Pintea scriind sub imperiul unei politeti prevenitoare, care invaluie in consideratie fiecare autor pe care il citeste. Bunatatea aceasta interpretativa, din care a fost inlaturat orice imbold spre malitiozitate, ii imprumuta aerul unui diarist inofensiv, golit de resentimente, care scrie elogios despre oricine/.../ Nimic recalcitrant si nimic izbitor, doar o cumsecadenie de principiu care face din autor o fiinta blinda, care priveste cu dragoste si speranta semenii/.../ Sub unghi spiritual, seninatatea jurnalului poate fi gustata de un cititor care isi cauta linistea, si de altminteri principala lui virtute sta in calmul fara incrincenari pe care il emana/.../ Spiritual vorbind, cartea e destinata acelui gen de cititori care isi cauta seninatatea meditind la pasaje evanghelice sau la lecturi inrudite: Alexander Schmemann, Lev Sestov sau C.S. Lewis."

31 august 2012, România literară, nr. 35 - Sorin Lavric

"O carte vie, plina de farmecul inteligentei si al sinceritatii... Este o carte-document care, impreuna cu Jurnalul fericirii..., arata un destin de intelectual roman in lupta cu «pacatosenia» lui lumeasca si cu aspiratia sa de a se «induhovnici» prin Hristos.” 

Eugen Simion

"Am trait cu voluptate de ucenic apropierea de Parintele Nicolae. Pentru mine el a fost Avva, Antrenorul. Antrenorul acesta nu a scos din mine un jucator de elita, pentru ca m-a antrenat mai mult pe «margine», dar, fara doar si poate, a scos din mine un iubitor de joc, de jucatori. Admiratia pentru marile spirite, pentru marile jocuri si jucatori, pentru campioni o detin, desigur, de la el. El numea cultura, ca si Huizinga, un mare joc.” 

Ioan Pintea
Nicolae Steinhardt
Nicolae Steinhardt
Autor

N. Steinhardt se naște la București pe 29 iulie 1912. Își face debutul publicist...

vezi autor