TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Metronom ’70. Cornel Chiriac în documentele Securității UN-MIU-M7CCND-15-N-001
Vezi
galerie

Metronom ’70. Cornel Chiriac în documentele Securității

de Mircea Udrescu

Id: #219959

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„N-am vrut cu această carte să creez un mit, ci să reconstitui un adevăr; prea multe legende circulă pe seama lui Cornel Chiriac.

Dar nicio carte nu va putea să redea fantezia, energia, luciditatea, candoarea, exuberanța, cultura, tinerețea lui.”

Mircea Udrescu

 

„În septembrie 2014, la București a concertat Plastic People Of The Universe, grupul rock praghez legat de Vaclav Havel și Charta ’77, iar peste o lună se filma la TVR 2 o ediție a emisiunii „Mistere și conspirații” dedicată lui Cornel Chiriac. Două ecouri ale muzicii cu mesaj anticomunist din anii de demult. Coincidența a făcut ca între cele două evenimente să mă întâlnesc cu Mircea Udrescu, pentru a scrie aceste rânduri. La rândul meu realizasem, cu 14 ani în urmă, prima mea emisiune documentară „Remix” despre Cornel Chiriac pentru TVR 2, deloc ușor, întrucât personajul era încă scufundat în underground.

Cornel Chiriac, unul dintre personajele unice și irepetabile ale României, a marcat fără îndoială istoria noastră recentă. Ca redactor muzical la Radio București, el a contribuit la promovarea muzicii generic intitulate tinere (jazz, apoi rock), transmițând – atunci când politica regimului comunist nu o permitea decat între limite strâmte – evenimente muzicale, inclusiv din lumea liberă. Mai mult, Cornel Chiriac a ajutat muzicienii români, cum și cât a putut, să se informeze – vezi samizdatele „Jazz‑Cool”, articolele publicate în țară sau în străinatate – și i‑a promovat pe toate căile posibile (Radio București, clubul de jazz de la Casa Studenților...). Când nu a mai putut‑o face în țară, s‑a refugiat în Germania, de unde și‑a continuat menirea ‑ de astă dată fără constrângeri – de la microfonul postului de radio „Europa Liberă”. În scurt timp, Cornel Chiriac a devenit nu numai un comentator avizat al muzicii tinere pentru o lume întreagă, ci și un adevărat simbol al ideii de libertate, într‑o luptă asumată pe față cu regimul comunist. Traiectul său, retrospectiv vorbind, se confundă înca din timpul vieții cu legenda. A fi nu numai contemporan ci și în legatură (uneori de prietenie strânsă) cu personalități române, dar și internaționale (de la Mihail Andricu, George Balan și Janci Körössy la Willis Conover și Noël Bernard – aveți câteva episoade de kinogramă) îi conferă astăzi o aură de guru, pe care serviciile Securității nu aveau cum s‑o treacă cu vederea sau s‑o tolereze.

Aflat la a treia carte despre Cornel Chiriac, bunul său prieten din copilărie Mircea Udrescu continuă recuperarea, retrocedarea și clarificarea „vieții și operei” acestuia. De astă dată dintr‑o altă perspectivă, aceea a documentelor Securității aflate în arhiva CNSAS. În spiritul altor lucrări de gen, este dezvaluită mașinăria de urmărire, de interceptare și de înrâurire folosită de Securitate. Cartea are accente uneori dure, alteori de‑a dreptul rizibile, după cum fiecare om angajat în sistem „sfințea locul”. Am convingerea că nu au putut fi cercetate toate documentele referitoare la Cornel Chiriac; probabil că unele dintre ele sunt încă secrete.

Datorită acestui volum, acum știm mai multe despre cum a apărut celebra emisiune „Metronom” realizată de Cornel Chiriac și Geo Limbășanu, despre plecarea din țară a lui Cornel... Nu apar deconspirate numele agenților „turnători”, personal nici nu mă interesează, așa cum nu l‑au preocupat nici pe autor. De apreciat munca impresionantă de consultare a documentelor, de decriptare și de interpretare a acestora, de refacere a unui puzzle a cărui imagine finală, chiar dacă nu se cunoaște încă în întregime, continuă să se înfiripe, să transpară.

Fanii vor fi multumiți să afle mai multe despre Cornel Chiriac omul – boem, adulat de atâta lume, cu pasiuni, excese, introvertiri. Este reînviată societatea culturală a Bucureștiului anilor ’60–’70, totul într‑un balans inedit de oralitate și documente seci (uneori cu umorul aferent – să‑i spunem negru sau trist?), culminând cu dosarul de informator al lui Chiriac: o încercare (supusă eșecului din start) de a‑i strâmba imaginea de conștiință lucidă, protestatara la adresa regimului. Din păcate, după patru decenii asasinarea să rămâne încă o enigmă.

Altfel, perioada rock, atât de bogată în emisiuni și ascultători, rămâne tributară în carte. Este însă de apreciat completarea unor capitole din volumele anterioare; cum distribuția cărților a fost limitată, reiterarea lor mă bucură în egală măsură, oferind informații necesare atât vechilor săi fani împrăștiați în lume, cât și tinerilor de astăzi, rătăciți în noianul mediatic.

Iar prin această nouă carte a lui Mircea Udrescu, acel copil teribil din umbra muzicii, Cornel Chiriac, se ivește, din nou, în lumină.”

Doru Ionescu, jurnalist TVR

 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Mircea Udrescu

Data apariției: aprilie 2015

ISBN: 978-606-28-0094-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 279

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x22,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Universitară

Teme: București, comunism