TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
The Dude și Maestrul Zen HU-BGJ-THDIMZ-14-N-001
Vezi
galerie

The Dude și Maestrul Zen

de Jeff Bridges, Bernie Glassman

Id: #236720

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Într-o bună zi, stând la taclale ca de obicei, maestrul zen Bernie Glassman îi spune actorului Jeff Bridges că „the Dude”, personajul acestuia din filmul-cult Marele Lebowski, este considerat de mulţi budişti un maestru zen. Mai întâi, Jeff crede că prietenul său îl ia peste picior. Ce treabă are Dude, hipiotul ratat a cărui viaţă se împarte între vodcă, iarbă şi bowling, cu budismul? De aici începe un dialog degajat, a la Dude, despre câte-n lună şi-n stele – relaţii şi căsătorie, filme şi societate, stres şi umor.

 

Pe neaşteptate însă, şueta se transformă în metafizică. Cum ne înţelegem propria identitate? Cum îi privim pe ceilalţi? Am putea trăi altfel?

 

Din conversaţia celor doi – punctată de anecdote de pe platourile de filmare şi din viaţa personală a lui Bridges, şi potenţată de învăţăturile discrete ale lui Glassman se degajă o perspectivă proaspătă asupra lumii, cu bunele şi cu relele ei. Amuzant, autoparodic, inteligent, ping-pongul iute al replicilor dintre un mare actor, câştigător al premiului Oscar, şi maestrul său spiritual oferă cea mai la îndemână şi mai lesne de înţeles introducere în filozofia zen.

 

Cum s-a infiltrat Dude în prietenia dintre Bridges şi Glassman? Ne-o spune cel din urmă: „L-am întâlnit pe Jeff Bridges în Santa Barbara şi-am început să ne pierdem timpul împreună, cum îi place lui să zică, de cele mai multe ori fumând trabuc. [...] Curând am descoperit că ni se va alătura des un personaj imaginar, cineva numit «the Dude». Amândurora ne-a plăcut modul lui de a vedea lucrurile, şi e distractiv să-nveţi de la cineva pe care nu-l poţi vedea. Cuvintele lui erau atât de pline de miez, încât trebuiau lămurite un pic; şi aşa a apărut cartea.”

extinde
 

Detalii produs

Autor: Jeff Bridges, Bernie Glassman

Traducător: Veronica Sidon

Data apariției: iulie 2014

Titlu original: The Dude and the Zen Master

ISBN: 978-973-50-4464-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 212

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: umor, identitate, societate

 

Opinii editoriale

„The Dude şi maestrul zen este, probabil, cea mai neobişnuită carte budistă din lume. La fel ca filmul, foloseşte expresii care i-ar deranja pe puritani, dar abundă de adevăruri insolite şi reflecţii năstruşnice. Seamănă cu Dude: dialogul mai divaghează, dar scoate la lumină idei personale care te iau prin surprindere – de pildă, atunci când Jeff Bridges vorbeşte despre căsnicia sa cu Sue, despre colaborarea cu celebrităţi ca Francis Ford Coppola şi Sidney Lumet sau despre cât de mult şi-a admirat tatăl.”

Süddeutsche Zeitung

„O carte incredibilă, în care doi prieteni vorbesc despre cum poţi avea o viaţă împlinită.”

Huffington Post