TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Natyasastra. Tratat de artă dramatică CD-000-NATDAD-16-N-001
Natyasastra. Tratat de artă dramatică
Vezi
galerie

Natyasastra. Tratat de artă dramatică

Id: #247016

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Natyasastra-tratatul de dramaturgie indiană-susține că artă, meșteșugul, învățătură, gândul său înțelepciunea care n-au fost manifestate în teatru nici nu există. Conform gândirii indiene, arta nu reprezintă un scop în șine, ci o cale a realizării unei experiențe lăuntrice, a regăsirii omului în propriul sau suflet. Tradiția indiană socotește dramaturgia genul desăvârșit al literaturii, teatrul-cea mai cuprinzătoare formă a artei, fiindcă el constituie o sinteză a tuturor domeniilor de artă, precum literatura, muzica, pictura, sculptura, arhitectura și dans. De aceea, Natyasastra este în același timp cartea fundamentală a esteticii indiene.

Tratatul estetic Natyasastra se ocupă de toate amănuntele posibile ale aspectelor literare, artistice și tehnice. În cele 37 de capitole ale lui, textul descrie mitologia originii teatrului, stabilește și nuanțează conceptele de rasă (experiență estetică) și bhava (sentiment), precum și canoanele esteticii literare. Tratează clasificarea pieselor de teatru, tipologia personajelor, structură piesei, prozodia și dialectologia în contextul dramaturgic, stiluri regizorale, distribuirea rolurilor, interpretarea prin rostire și gestică, expresii faciale și mișcarea membrelor, tehnică dânsului, principiile muzicii și folosirea instrumentelor muzicale. Nu neglijează nici discuțiile asupra costumației, machiajului sau a bijuteriilor, nici instrucțiunile amănunțite despre arhitectură scenei și a sălii.

Teatrul, cel mai eficace mijloc al comunicării mesajului artistic, explorează principiile estetice pe deplin. Indicațiile formulate în Natyasastra au îndrumat generații de autori, regizori și actori în conceperea piesei și prezentarea spectacolului; totodată le-au oferit spectatorilor, de-a lungul secolelor, pregătirea necesară pentru aprecierea unei opere de artă. Receptarea artei are aceeași importantă în estetică indiană că și crearea ei.

Meritul incontestabil al teatrologiei sanscrite constă în analiză subtilă a elementelor psihice, pe bază cărora au fost fixate codurile artistice și estetice. Prestigiul imens de care s-a bucurat Natyasastra în lumea indiană a făcut că regulile codificate în ea să devină normă la care se vor raportă ideile estetice și producția artistică până aproape de secolul XX.

Prima traducere a tratatului de artă dramatică în Europa.

extinde
 

Detalii produs

Traducător: Constantin Făgetan, Amita Bhose

Data apariției: noiembrie 2016

ISBN: 978-973-8185-10-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 564

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cununi de Stele

Amita Bhose
Amita Bhose
Traducător

Amita Bhose s-a născut în 1933 în Calcutta și s-a stabilit în România din 1971 p...

vezi autor