TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Invazie Praga 68 AR-JOK-INVAP6-13-N-001
Vezi
galerie

Invazie Praga 68

de Josef Koudelka

Id: #232311

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În timpul celor șapte zile din august 1968, când armatele statelor semnatare ale Pactului de la Varșovia au invadat Cehoslovacia, Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără ca numele autorului să fie menționat.

 

În același an, Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa. De-abia în 1984, după moartea tatălui său, când amenințarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, a recunoscut public pentru prima dată că el este autorul instantaneelor.

 

Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume, și-a revăzut arhiva după patruzeci de ani și a ales, pentru această carte, 249 de fotografii, majoritatea nefiind până acum publicate. Cartea cuprinde, de asemenea, textele declarațiilor oficiale, mărturii din perioada respectivă și un studiu despre evenimentele din august 1968.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Josef Koudelka

Traducător: Gabriela Georgescu

Data apariției: octombrie 2013

Titlu original: Invaze 68

ISBN: 978-973-124-913-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 294

Limbă: Română

Dimensiuni: 24,5x32 cm

Hârtie: Lux

Editura: Art

Teme: comunism

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Încercam să îmi aduc aminte dacă am mai văzut vreodată un album de fotografie mai tulburător decât acesta. Nu îngrozitor, nu terifiant sau violent, ci tulburător în sensul cel mai expresiv pe care-l p......“

citește mai mult
Cartepedia Cartepedia

,,Evenimentele din august 1968, în Praga, au devenit cunoscute în lume mai ales prin fotografiile lui Josef Koudelka, care a fost nevoit să rămână anonim mulţi ani, până să şi le poată asuma public. Cam......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

Înainte ca obiectivele camerelor digitale sau nelipsitele smartphone-uri să fie, alături de imaginile pe care le pun în circulaţie, arme atât de răspândite, pe care oamenii să le lanseze direct în miezul istoriei, fotografia presupunea un cu totul alt tip de misiune. În mijlocul revoltelor sau al războaielor, fotograful juca un rol singular - de pildă, felul în care a ajuns să ni se întipărească în minte plaja cu soldaţi căzuţi în luptă din timpul Debarcării din Normandia i se datorează exclusiv celebrului fotograf de război Robert Capa şi filmelor sale, în mare parte deteriorate în timpul developării. Josef Koudelka este un exemplu clasic pentru acest tip de erou care şi-a riscat viaţa pentru a transmite, din sistemul închis, mărturiile violenţei istorice. În august 1968, când armatele statelor semnatare ale Pactului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia, Josef Koudelka a realizat o serie de fotografii pe care a reuşit ulterior să le scoată din ţară. Fotografiile sale au fost publicate sub anonimat de agenţia Magnum Photos în 1969. Mai târziu, când viaţa familiei sale nu mai era în pericol, fotograful şi-a asumat public identitatea. Săptămâna viitoare, Koudelka va veni la Bucureşti, pentru lansarea albumului foto "Invazie Praga 68", la Librăria Bastilia.

Andra Matzal - totb.ro