TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Piatra în patrimoniul românesc AC-IUO-PNPRDS-15-N-001
Piatra în patrimoniul românesc
Vezi
galerie

Piatra în patrimoniul românesc

de Iulian Olteanu

Id: #242024

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Degradări specifice și tratamente adecvate
 

Descriere produs

În cele 336 de pagini color ale cărții Piatra în patrimoniul românesc. Degradări specifice și tratamente adecvate, Iulian Olteanu prezintă monumente emblematice ale patrimoniului românesc: Poarta Sărutului - Constantin Brâncuși, Banca Națională a României, Palatul Elisabeta, Palatul de Justiție, Portalul Muzeului Brukenthal, Mănăstirea Stavropoleos, Biserica Episcopală din Curtea de Argeș, dar și opere de patrimoniu mobil din cadrul Muzeului Național de Artă al României.

 

Este analizată structura petrografică a operei de artă, starea de conservare a materiei litice, sunt prezentate tratamente adecvate tipurilor de degradare identificate, toate fiind exemplificate prin studii de caz.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Iulian Olteanu

Ediţie îngrijită de: Anca Dină

Prefaţator: Dan Mohanu, Marin Șeclăman

Data apariției: noiembrie 2015

ISBN: 978-606-9358-38-2

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 335

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x21 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: ACS

Teme: creativitate

 

Opinii editoriale

Lucrarea de față este o noutate surprinzătoare prin maniera modului de abordare a restaurării rocilor din monumente. Ea face un racord reușit și extrem de necesar, astăzi între metodele de studiu ale geologiei, pe de o parte și practica restaurării pietrei, pe de altă parte. Cititorul găsește un conținut științific valoros, metode de studii multidisciplinare și excelente modalități de reprezentări grafice.

prof. dr. Marin Șeclăman

Rezultat al unei experiențe autentice, consumată de pe poziția interdisciplinară a restauratorului, cartea pe care Iulian Olteanu ne-o oferă astăzi are dimensiunile și consistența unui veritabil tratat. Axul în jurul căruia se construiește, cu o statornică vigilență științifică, cercetarea sa îl constituie opera de artă. Iar ținta rigurosului său parcurs privind determinarea degradărilor specifice materialelor litice, este construirea unei metodologii de diagnosticare corectă, capabilă să legitimeze intervenția asupra operelor sculpturale și arhitecturale din piatră.

Reprezentând primul ghid metodologic destinat conservării pietrei în spațiul românesc, cartea capătă un interes mai vast printr-o reevaluare critică a ceea ce se afirma până acum despre etiopatogenia componentelor artistice din piatră.

prof.univ. dr. Dan Mohanu