Un joc fără reguli

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 31 Octombrie, 2018
2545

Volumul acesta scris de Boia e mai degrabă o scurtă introducere în studiul istoriei decât un volum de studii consistent. Scris accesibil, pentru publicul larg, Boia prezintă câteva diferențe între Istoria mare, cea oficială, și istoriile mici, personale, subiective, care sunt interpretate și prezentate diferit de istorici din perioade diferite. Perspectivele multiple, deseori contradictorii și subjugate unei ideologii, oferă explicații diferite pentru raportul dintre cauza evenimentelor și Istoria cunoscută de noi din manuale.

Evident, Istoria e doar o interpretare ulterioară. Momentul în care se produc evenimentele rămâne deseori un mister ascuns, despre care nu știm foarte multe și-i putem doar bănui cauze și efecte. Fără să fim cu certitudine siguri de interpretarea noastră. Un joc poate necesar e cel al istoriei contrafactuale, jocul lui „ce-ar fi fost dacă?”. E un joc inteligent care lasă loc speculațiilor și fanteziei (uneori ducând la literatură SF), dar care poate explica unele evenimente majore din Istoria cunoscută. Absența unor personaje ca Napoleon sau Hitler ar fi anulat conflictele mondiale și poate harta Europei așa cum o știm noi. La fel, unele conflicte și evenimente întâmplătoare, fără legătură directă cu Țările Române, au ajutat la crearea României și a hărții țării, așa cum o știm noi. O altă evoluție istorică putea să ducă chiar la dispariția Țărilor Române, așa cum Polonia a dispărut de pe harta Europei pentru o perioadă de timp.

Evident, vorbim de posibile istorii alternative. Dar aceste jocuri contrafactuale ne arată cât de fragilă e Istoria mare, în evoluția ei, și cât de mult contează șansa sau ghinionul în desfășurarea unor evenimente minore. Suntem obișnuiți cu Istoria manualelor, dar uităm că există o infinitate de istorii personale pentru fiecare moment catalogat ca sigur și exact de către istorici.

Un joc fără reguli
Un joc fără reguli
Lucian Boia
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram